Nieuws

DJI eist dat ‘misleidende’ impactvideo offline wordt gehaald

Een slowmotionvideo waarin te zien is hoe een Phantom 2 op een vliegtuigvleugel botst en daarbij flinke schade veroorzaakt is ‘misleidend’ en moet daarom zo spoedig mogelijk offline worden gehaald. Dat schrijft dronefabrikant DJI in een open brief aan het University of Dayton Research Institute. De impactvideo werd wereldwijd door veel media gedeeld, waaronder CNN en USA Today. Ook Dronewatch plaatste de video.

‘Niet realistisch’

In de brief stelt beleidsadviseur Brendan Schulman van DJI dat de video niet realistisch is omdat de snelheid waarmee de drone de vleugel raakte veel groter is dan aannemelijk is bij een scenario waarbij een drone op relatief lage vlieghoogte in botsing komt met een vliegtuig. Daarnaast vindt DJI het misleidend dat de hoofdonderzoeker uitspraken doet over de consequenties van zo’n botsing voor grote lijnvliegtuigen, terwijl de test werd gebaseerd op een aanvaring met een klein sportvliegtuig.

Daarnaast twijfelt DJI aan de wetenschappelijke onderbouwing van het experiment. “Het feit dat de gebruikte methodologie en testresultaten niet zijn gepubliceerd en dat de video van een tweede test op basis van een botsing met een gelmassa met hetzelfde gewicht als een vogel niet is vrijgegeven doet vermoeden dat het onderzoeksinstituut niet objectief is en erop gericht is om angst te verspreiden”, schrijft Schulman.

Het moment van impact, op een volgens DJI veel te hoge snelheid.

Onderzoek terugtrekken

Volgens DJI leidt de video tot een valse voorstelling van zaken, iets dat op lange termijn schade kan berokkenen aan de dronesector. “Politici en beleidsmakers wereldwijd reageren op een negatieve voorstelling van zaken door strengere wetten en regels in te voeren. Door video’s te publiceren die angst voor drones genereren, weerhouden jullie serieuze bedrijven ervan om drones op een positieve manier in te zetten”, stelt Schulman.

In de brief roept DJI onderzoeker Kevin Poormon van de universiteit van Dayton op om het onderzoek terug te trekken, de video te verwijderen, en in een publiek statement duidelijk te maken dat de test niet volgens gestandaardiseerde testprocedures is uitgevoerd.

Reactie universiteit

De universiteit heeft nog niet gereageerd op de brief van DJI. Zowel artikel als video staan nog online.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI eist dat ‘misleidende’ impactvideo offline wordt gehaald

  • Ik zal je nog eens een video sturen 🙂
    Ik denk dat dit best wel zou kunnen kloppen, aangezien snelheid gesimuleerd wordt.
    Onder normale omstandigheden heeft het vliegtuig ook een bepaalde snelheid, real life tests zijn wat risicovol ;o)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier