Achtergrond

10 tips voor het maken van prachtige herfstopnamen met je drone

Het seizoen van het gouden licht en de warme kleuren is aangebroken, en dat betekent dat je momenteel prachtige herfstopnamen kunt maken met je drone. Je hoeft echt niet op zeer vroege (of juist heel late tijdstippen) de deur uit om te profiteren van prachtig licht, en overal waar je maar kijkt in de natuur zie je prachtige kleuren opkomen. Eropuit dus met je drone!

1. Aarzel niet om te overbelichten

Normaal gesproken geef ik niet zo snel het advies om te overbelichten. Maar zodra je tegen een laagstaande zon in opnamen gaat maken, ontkom je hier bijna niet aan, wil je de grond nog een beetje goed belicht krijgen. Maak dus gebruik van de EV-instelling (of zet je belichting op manual) en kijk op je scherm wat er gebeurt als je gaat overbelichten. Maar vergeet niet om de belichting weer aan te passen als je de zon in de rug neemt of de camera helemaal omlaag draait, anders wordt alles overbelicht. Ga je alleen foto’s maken, dan is dit het seizoen om te experimenteren met HDR of bracketing. Over deze fototechnieken volgen nog artikelen.

2. Maak optimaal gebruik van het ‘golden hour’

Doordat de zon tijdens de herfst relatief laag aan de hemel komt te staan kun je langer dan in de zomer profiteren van het golden hour, het uurtje net voor zonsondergang waarin alles in een gouden gloed lijkt te baden. Als dronepiloot kun je hier optimaal van profiteren. Zorg dat je ruim een uur voor zonsondergang bent aangekomen op de locatie waar je wilt fotograferen of filmen en check van tevoren even in welke hoek de zon ondergaat, zodat je hier rekening mee kunt houden. Je mag doorvliegen tot een kwartier na zonsondergang, dus pak gerust de oplichtende wolken nog even mee.

De Pier van Scheveningen rond zonsondergang.

3. Slaap lekker uit en pak toch zonsopkomst mee

Ben je net als ik niet zo’n ochtendmens? Geen nood! In deze tijd van het jaar komt de zon op een zeer christelijk tijdstip op, en dat betekent dat je lekker uit kunt slapen en toch de zonsopkomst mee kunt pakken. Houd er rekening mee dat het ’s ochtends aardig koud kan zijn dus kleed je warm aan. Na een zeer koude nacht heb je kans op prachtige ochtendmist, let op condensvorming op je lens. Neem ook een tafeltje of drone landing pad mee zodat je drone droog kan opstijgen en niet eerst in het natte gras hoeft te staan.

4. Profiteer van die dreigende wolkenluchten

Nog zo’n weer- en lichtgerelateerde tip: het herfstseizoen is bij uitstek de periode waarin je de prachtigste wolkenluchten voorbij ziet komen, zowel overdag als ’s avonds. Laat je niet afschrikken door de weersvoorspelling en ga er ook op uit als er weinig zon is voorspeld: die paar zonnestralen die net door de wolken heen breken maken het verschil. Heb je een nieuwe Mavic 2 Pro of Zoom, dan is dit ook het moment om te gaan experimenteren met hyperlapse!

5. Houd je witbalans in de gaten

Normaal gesproken hoef je je niet zo te bekommeren over de witbalans van je camera en kun je deze prima op ‘automatisch’ laten staan. Maar ga je bij warm avondlicht geel- of roodgekleurde boomkruinen vastleggen, dan kan het zijn dat je camera de neiging heeft om de witbalans wat naar het blauwe spectrum te dwingen. Om dat te voorkomen zet je de witbalans op ‘sunny’ of geef je handmatig een waarde op, ergens tussen de 5.600 en 6.000 Kelvin.

6. Zoek ook eens de grond op

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: met een drone kun je ook dicht bij de grond fantastisch mooie opnamen maken (desnoods vanuit de hand, dan gebruik je de drone als gratis stabilizer). Met name als de zonnestralen door de bomen komen vallen is het werkelijk prijsschieten geblazen als je op ooghoogte over een bospad vliegt. Houd dan wel je GPS-ontvangst in de gaten en vlieg niet té laag, want dan is het net alsof je de grond met een bladblazer bewerkt. Maak gerust ook eens vanuit de hand wat closeups van takken en bladeren en schroom niet om de camera eens wat meer omhoog te richten.

Ga je onder de bomen vliegen? Houd dan de GPS-ontvangst in de gaten.

7. Zet de obstakeldetectie uit

Normaal gesproken is obstakeldetectie een handig hulpmiddel om te voorkomen dat je drone per ongeluk ergens tegenaan botst. Maar als je zoals ik in bovenstaande tip schreef wat lager bij de grond gaat vliegen, dan kan de obstakeldetectie soms juist heel irritant zijn en ervoor zorgen dat je drone continue op de rem gaat terwijl je juist expres net langs dat takje of net langs die boomtop wou vliegen. Ga in DJI Go (of welke app je ook gebruikt in het geval van een ander merk) naar het instellingenmenu voor de sensoren en zet – geheel op eigen risico natuurlijk – deze functie uit voordat je opstijgt.

8. Maak gebruik van de Tripod Mode

Vlieg je met een recent model DJI drone? Dan kun je gebruik maken van de superhandige Tripod Mode om je drone extra nauwkeurig te besturen. Dat is zeker als je laag bij de grond en dicht bij de bomen vliegt een welkome functie. De drone reageert dan veel langzamer dan normaal op de sticks, waardoor je zeer precieze bewegingen kunt maken. Ook hier geldt weer dat het handig is om de obstakeldetectie even uit te schakelen.

De warme tinten in de bomen contrasteren mooi met het koelblauwe water eronder.

9. Houd je batterijen op temperatuur

Zeker als je in de vroege ochtend aan de slag gaat dan kan het nog best koud zijn. Zorg ervoor dat je accu’s niet te koud worden en stop indien mogelijk de accu waarmee je gaat vliegen alvast in je jaszak (haal daar wel eerst alle sleutels, muntjes en paperclips uit om kortsluiting te voorkomen). Veel meer tips over vliegen met koud weer lees je in dit artikel.

10. Maak gebruik van een polarizer

Wil je de diepblauwe kleuren in de lucht en de warmte tinten van de boombladeren extra benadrukken? Overweeg dan om je dronecamera te voorzien van een polarizer filter. Dat is een filter waarmee je ongewenste reflecties kunt wegfilteren. Let wel even op dat je het filter in de juiste stand draait, een polarizer is namelijk richtinggevoelig. Zowel PolarPro als PGYTech hebben allerlei filters in hun assortiment. Je hebt trouwens ook ND+PL filters waarmee je ook nog eens je sluitertijd kunt verhogen, ideaal voor filmmakers.

Deel je creaties met anderen!

Natuurlijk ben ik benieuwd naar je allermooiste creaties. Schroom niet om lid te worden van de Facebookgroep ‘Dronefotografie en -video’ om daar je mooiste dronefoto’s en -video’s van de herfst te plaatsen.

Meer tips nodig?

Wil je nog veel meer tips lezen om alles uit je drone en camera te halen? Check dan mijn boeken Dronefotografie en/of Dronevideo’s maken. Met de informatie in deze boeken maak je in álle seizoenen mooie opnamen!

Tekst en foto’s: Wiebe de Jager

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier