Productnieuws

Parrot voegt nieuwe camerafuncties toe aan Anafi

Begin deze zomer kwam Parrot met de Anafi op de markt, een compacte (want opvouwbare) drone met een deels mechanisch, deels elektronisch gestabiliseerde 4K camera. Middels een software update heeft deze drone nu een aantal nieuwe features gekregen, waaronder HDR video, hyperlapse en dollyzoom. Ook heeft Parrot de prijs van de drone verlaagd.

Groter dynamisch bereik

De eerste nieuwe functionaliteit die Parrot in de update heeft verwerkt is de mogelijkheid om foto’s en video’s (weliswaar beperkt tot 1080p HD) met een extra groot dynamisch bereik (high dynamic range, HDR) op te nemen. Deze feature werd tijdens de introductie van de drone al aangekondigd, maar was nog niet meteen geïmplementeerd. Daar komt nu dus verandering in.

Dankzij HDR maakt de camera steeds meerdere opnamen per foto of frame. Daarbij wordt de belichting automatisch stapsgewijs gevarieerd, zodat zowel donkere als lichte segmenten goed uit de verf komen. Dat is met name van belang als je bijvoorbeeld tegen de zon in opnamen aan het maken bent, of op een andere manier met grote contrastverschillen te maken hebt.

Dollyzoom en hyperlapse

Een tweede feature die Parrot in de update heeft gestopt is de mogelijkheid om dollyzoom en hyperlapse-opnamen te maken. Die mogelijkheden kennen we inmiddels van de Mavic 2 (Zoom). In het geval van dollyzoom vliegt de drone langzaam achteruit terwijl de camera digitaal inzoomt, met een merkwaardige perspectiefverandering tot gevolg. Dollyzoom was weliswaar vanaf het begin al mogelijk, maar dan alleen als selfie-functie: de gebruiker kan nu ieder gewenst onderwerp kiezen als startpunt voor het shot.

Een groot verschil met de Mavic 2 Zoom is dat de Anafi geen optische zoommogelijkheid heeft. Dat betekent dat het inzoomen volledig digitaal gebeurt. Het resulterende dollyzoom-shot heeft dan ook maximaal een resolutie van 1080p HD.

In de hyperlapse modus legt de drone langzaam vliegend een traject af terwijl de camera om de paar seconden een foto maakt. Die opnamen worden vervolgens automatisch samengevoegd tot een timelapse video met veranderend camerastandpunt, ook wel hyperlapse genoemd. De hyperlapse modus werkt in verschillende vliegmodi en de gebruiker kan de tijd naar wens 15, 30, 60, 120 of 240x versnellen.

Panorama en tracking modes

Interessant is ook de toevoeging van nieuwe panorama photo modes. Deze stelt de gebruiker in staat om horizontale en verticale panoramafoto’s te maken. Tevens is er voorzien in een panorama sphere mode, waarbij de drone 360º om z’n as draait en de camera een hele serie foto’s laat maken die dan automatisch aaneen gestitcht worden tot één 360º luchtfoto. Die kan desgewenst ook omgetoverd worden tot een little planet.

Tot slot heeft Parrot ook nieuwe tracking modes toegevoegd aan de Anafi: Path, Lock en Dynamic. In de Path modus vliegt de drone achter het onderwerp aan. In de Lock modus blijft de afstand tot het onderwerp gelijk en wordt de horizon op gelijke hoogte gehouden. In de Dynamic modus houdt de drone een constante afstand en hoek ten opzichte van het onderwerp aan.

Prijsverlaging en Extended Pack

Samen met de nieuwe features heeft Parrot ook een prijsverlaging aangekondigd. De basisuitvoering van de Anafi kost nu 650 dollar. Het nieuwe Anafi Extended Pack, met 2 extra accu’s en een draagtas, kost 799 dollar. Helaas zijn er nog geen prijzen in Euro bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Parrot voegt nieuwe camerafuncties toe aan Anafi

 • Wordt hoog tijd voor een revieuw hier Wiebe , of is alleen DJi interresant ?
  A,

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Zeker! Ik heb Parrot echter meerdere keren om een reviewexemplaar gevraagd, tot op heden nog geen reactie..

   Beantwoorden
 • Ik heb nu ca 90 vluchten gemaakt met de parrot anafi
  En moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben.
  Wat video en foto betreft vele mogelijkheden , net zoveel
  Als een veel duurdere mavic 2, een super eenvoudige app
  Alles bij elkaar is de parrot anafi erg makkelijk in zijn gebruik
  Als travel drone, zeker ook de aantrekkelijke prijs.
  Kan beter tegen veel wind dan je zou verwachten,
  En supermakkelijk op te vouwen en in de box stoppen,
  Rits dicht en in je rugzak.

  Maar nu de nadelen: is moeilijk verkrijgbaar in nederland
  Onderdelen en service een ramp, zoek het zelf maar uit.
  En vlieggedrag van de drone is zeker niet Zo stabiel als een dji,
  Drone zelf moet nog veel aan verbeterd worden,
  Een RTH knop indrukken resulteerd in een terug komen van de drone
  Ergens in de buurt van je take off gps punt, (3 tot 10 meter afwijking)
  Opladen van de batterij duurt 2 tot 3 uur!
  Reserve batterijen zijn nog nergens te koop alleen via parrot zelf (frankrijk)

  Maar, wel de stilste drone die er te koop is,
  En superhandige remote met grote knoppen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier