DJI presenteert Mavic 2 Enterprise met 24 GB geheugen en verwisselbare accessoires

Tijdens de opening van het congres Airworks 2018 heeft dronemaker DJI zoals verwacht de Mavic 2 Enterprise aangekondigd. Het gaat om een variant op de Mavic 2 Zoom die uitgerust kan worden met uiteenlopende accessoires, waaronder een led schijnwerper, een luidspreker en een navigatiebaken. De drone beschikt over flink wat intern geheugen en kan waarschuwen voor ander luchtverkeer.

Zakelijke Mavic 2

Dat er een Mavic 2 Enterprise aan zat te komen was al wel duidelijk. Niet alleen lekten er zoals wel vaker productfoto’s uit, ook hintte DJI onlangs zelf vrij opzichtig dat er een zakelijke versie van de Mavic 2 aan zat te komen. We kijken er niet van op dat DJI verder borduurt op het Mavic 2-platform als het gaat om professionele gebruikers: de drone heeft zich bewezen als het gaat om vliegtijd, betrouwbaarheid en gebruiksgemak, factoren die ook van belang zijn bij de professionele inzet van drones.

De drone zelf lijkt op het eerste gezicht op twee druppels water op de Mavic 2 Zoom. De cameraspecs zijn dan ook exact gelijk: de drone kan filmen in 4K, fotograferen in 12 megapixels en het is mogelijk om optisch 2x in te zoomen. Maar er zijn onder de motorkap best wat verschillen: zo is de drone uitgerust met 24 GB intern geheugen met wachtwoordbeveiliging, kunnen foto’s voorzien worden van een GPS timestamp, en voorziet de drone in een local data mode, die moet garanderen dat informatie niet naar een cloud server geupload wordt.

Accessoires

De grootste verandering zit hem in het feit dat er verschillende accessoires op de drone gemonteerd kunnen worden. Op die manier wordt de drone multi-inzetbaar. DJI komt zelf met drie accessoires: de M2E Spotlight, een 2.400 led ledlamp ten behoeve van nachtvluchten en search&rescue operaties, de M2E Speaker, een luidspreker die van tevoren opgenomen berichten kan afspelen, en de M2E Beacon, een ledflitser die in het duister op meer dan 5 km afstand waargenomen kan worden.

Onduidelijk is nog of andere fabrikanten ook toepassingen kunnen gaan ontwikkelen voor de M2E mount. Ook is het ons nog niet duidelijk in hoeverre de mount voorziet in zaken als voeding en datacommunicatiemogelijkheden. Eerdere speculaties dat de Mavic 2 Enterprise uitgerust zou kunnen worden met een thermische camera of een stereocamera zijn vooralsnog onjuist gebleken.

Seintje bij naderend luchtverkeer

Bijzonder interessant is de toevoeging van DJI AirSense. Dat is een technologie die ervoor zorgt dat de bestuurder van de drone een seintje krijgt zodra er een ander luchtvaartuig nadert, zoals een vliegtuig of (trauma)helikopter. Dat werkt op basis van ADS-B. Alleen drones uit de M200-serie beschikten tot nu toe over deze functie. (In Nederland en België is ADS-B ‘out’ helaas nog niet verplicht, waardoor deze feature nog weinig meerwaarde biedt.)

Beschikbaarheid en verkoopprijs

De Mavic 2 Enterprise krijgt een verkoopprijs van 2.299 euro mee. Dat is inclusief de drone, remote controller, één batterij, alle drie de accessoires en een transportkoffer. Gebruikers kunnen ook de Fly More Kit aanschaffen, met twee extra accu’s, een setje reservepropellers en een charging hub. Meer informatie over de drone en bestelmogelijkheden is te vinden op de website van DJI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier