Onderzoek

Experimentele microdrones verplaatsen zware voorwerpen met geïntegreerde lier

Wetenschappers verbonden aan de universiteiten van Stanford en Lausanne hebben microdrones ontwikkeld die met behulp van een geïntegreerd liersysteem relatief zeer zware voorwerpen kunnen verplaatsen. Daarbij diende de manier waarop wespen hun prooien verslepen als bron van inspiratie.

Wesp als voorbeeld

Volgens onderzoeker Matthew Estrada lag het voor de hand om de natuur als voorbeeld te nemen bij de ontwikkeling van de lierdrones. “Wespen zijn in staat om een prooi die zwaarder is dan henzelf te verplaatsen. Dat doen ze niet door ermee te vliegen, maar door ze over de grond te verslepen. Datzelfde principe hebben we toegepast in onze drones.”

De FlyCroTugs, zoals de wetenschappers hun creatie hebben genoemd, beschikken over voetjes met weerhaakjes of siliconen om een goede hechting te verkrijgen op het oppervlak waarop ze landen. Eenmaal verankerd op de ondergrond kunnen de drones met hun lier een trekkracht van 40 Newton ontwikkelen. Voor het idee: daarmee kunnen de drones die slechts 100 gram wegen een deur openen, of een met water gevulde bidon optillen.

Samenwerkende drones

Het doel van de onderzoekers is om de drones met elkaar samen te laten werken, zodat ze complexe taken kunnen uitvoeren. Eén zo’n toepassing wordt gedemonstreerd in onderstaand filmpje, waarin te zien is hoe twee microdrones samenwerken om een deur te openen: de ene drone trekt de deurklink omlaag waarna de tweede drone de deur open trekt.

Uiteindelijk moeten de samenwerkende lierdrones in zwermen ingezet kunnen worden. Zo zouden de microdrones bijvoorbeeld na een aardbeving ingezet kunnen worden om puin weg te ruimen en de weg vrij te maken voor grotere robots of hulpverleners.

Kruipen en klimmen

Hoe dan ook blijft de natuur een inspiratiebron voor de onderzoekers. “Als je de kleinste vliegende creaturen kijkt dan zie je al snel dat ze op de meest uiteenlopende manieren interacteren met hun omgeving. Kruipen, klimmen, dingen voorttrekken. Wij proberen microdrones nu dezelfde dingen te laten doen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier