MarktPro

Belgische verzekeraar komt met verzekering voor medische transportdrones

Verzekeringsmaatschappij Baloise Insurance gaat als eerste verzekeraar in België het transport van medicatie, monsters en bloedproducten per drone verzekeren. Daartoe is het bedrijf een samenwerking aangegaan met een platform dat pakketbezorging door drones wil gaan faciliteren. Volgend jaar al moeten de eerste medische transportdrones boven Antwerpen vliegen.

Helicus Aero Initiative

Het initiatief voor het experiment met drone delivery is afkomstig van samenwerkingsverband Helicus Aero Initiative (HAI), waar Baloise Insurance sinds kort bij aangesloten is. HAI is een platform dat spelers uit de gezondheidssector, luchtverkeersautoriteiten en bedrijven op het vlak van onbemande luchtvaart bij elkaar brengt. Onder meer de Belgische bedrijven Unifly, SABCA en NSX zijn aangesloten bij het platform, evenals Belgocontrol.

Eén van de voorwaarden voor het per drone vervoeren van medische zaken als medicatie, monsters en bloedproducten is dat de toestellen verzekerd zijn en dat er een goede risicoanalyse wordt uitgevoerd. Dat is waar het verzekeringsbedrijf een rol gaat spelen: “Medisch transport heeft een specifieke risicoanalyse en speciale verzekeringsproducten nodig. We willen Helicus helpen om de ontwikkelings-, test- en operationele activiteiten in de meest veilige omstandigheden te kunnen uitvoeren”, stelt Pieter Vandenbussche van Baloise Insurance.

Dichtslibbende wegen

De noodzaak voor het per drone vervoeren van medisch materiaal komt voort uit de toenemende congestie en verkeersproblemen op de Belgische wegen, schrijft de verzekeraar op hun website: “En dat terwijl er net vaker vervoer nodig is doordat laboratoria en ziekenhuizen centraliseren gezien de netwerkvorming die binnenkort verplicht wordt. Door de files verliezen de koeriers van medicatie, stalen en bloedproducten vandaag vaak te veel tijd door van het ene naar het andere ziekenhuis te rijden.”

‘Totaaloplossing’

HAI-coördinator Mikael Shamim is blij met de toetreding van Baloise Insurance: “Het is dankzij deze verschillende toonaangevende spelers, elk specialist in eigen vakgebied, dat we samen een robuuste totaaloplossing zullen kunnen bieden aan ziekenhuizen en laboratoria. We zijn dan ook uitermate blij om te kunnen rekenen op de expertise en middelen van, dat een verzekeringsproduct voor drones op maat zal ontwikkelen.”

(afbeelding: Alec Momont / TU Delft)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier