Nieuws

Droneshow Hong Kong afgelast in verband met mogelijke stoorzender

De politie van Hong Kong heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke bewuste verstoring van een droneshow boven Victoria Harbour. Tijdens een uitvoering van de show gingen 46 van de 100 showdrones verloren nadat ze onbestuurbaar raakten en uit de lucht vielen. De organisatoren vermoeden dat het GPS signaal bewust door iemand is verstoord, meldt de South China Morning Post.

Stoorzender

De droneshow in kwestie had het hoogtepunt moeten worden van het Hong Kong Wine & Dine Festival, tijdens het laatste weekend van oktober. Op donderdag en vrijdag verliep de show probleemloos, maar op zaterdag liep de show anders dan gepland: bijna direct na het opstijgen raakten tientallen drones onbestuurbaar en belandden in het water.

De organisatie van het festival liet het er niet bij zitten en schakelde direct de politie in. Die concludeerden samen met de leverancier van de drones dat deze niet gehackt konden zijn. “De politie heeft de hele nacht onderzoek uitgevoerd. Na het uitsluiten van diverse scenario’s blijft er nog maar één verklaring over: iemand heeft opzettelijk het GPS-signaal verstoord”, aldus Anthony Lau Chun-hon van het toerismebureau van Hong Kong.

Als gevolg van de storing zag de organisatie zich genoodzaakt om de show op zondag te cancelen. “Het is niet alleen jammer van de maanden voorbereiding die we in deze show hebben gestoken, het is vooral ook sneu voor de bezoekers van het festival. En het is ook niet goed voor het imago van Hong Kong. We zijn echt heel boos”, aldus Lau.

Andere verklaringen

De showdrones in kwestie zijn voor hun navigatie afhankelijk van een goede GPS ontvangst, zodat ze de instructies die vanaf de grond door een computer worden toegezonden kunnen uitvoeren. Alhoewel het in theorie mogelijk is dat een verstoring van het GPS signaal leidde tot de crashes, deelt niet iedereen de conclusie dat er sprake was van een moedwillige verstoring.

Volgens cybersecuritydeskundige Anthony Lai Cheuk-tung is het vreemd dat slechts 40 drones afwijkend gedrag vertoonden. “Als iemand moedwillig het GPS-signaal verstoorde, waarom hadden niet alle drones daar dan last van? Misschien dat de drones onderling last hadden van interferentie. Er zijn meer factoren die invloed hebben op het GPS-signaal, zoals de omgeving of de straling van de talloze mobiele telefoons van de bezoekers.”

Een dronefotograaf die in de buurt was van het festival stelt dat het GPS signaal überhaupt niet zo heel sterk was nabij Victoria Harbour, het decor van de show.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er zich problemen voordoen tijdens de uitvoering van een droneshow. Bij eerdere recordpogingen door andere partijen lieten sommige drones het afweten, waardoor er gaten vielen in de choreografie. Een aantal weken geleden claimde een Amerikaanse bezoekster van een droneshow in Las Vegas zelfs gewond te zijn geraakt nadat ze was getroffen door een op hol geslagen showdrone.

Doorgaans worden droneshows uitgevoerd op veilige afstand van het publiek, en betreft het vrij lichte en kleine drones die voorzien zijn van een heldere meerkleurenled. De drones worden centraal door 1 computer aangestuurd en voeren slechts de voorgeschreven vliegbewegingen uit, zonder dat ze onderling contact hebben met naburig vliegende drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier