ProProductnieuws

Oostenrijks bedrijf ontwikkelt drone-parachute met geïntegreerde zwarte doos

Het Oostenrijkse bedrijf Drone Rescue heeft een wel heel bijzondere add-on ontwikkeld voor de wat grotere en duurdere professionele drones, in de vorm van een veiligheidsparachute met ingebouwde zwarte doos. In geval van een storing legt de module niet alleen cruciale gegevens vast ten behoeve van een eventuele verzekeringsclaim, de parachute zorgt er ondertussen voor dat het systeem niet al te hard op de grond belandt.

Parachutesystemen

Het gevaar dat een dure drone zonder waarschuwing vooraf uit de lucht komt vallen is niet geheel ondenkbeeldig, blijkt ook uit de recent gepubliceerde safety notices aangaande de Matrice 200 en Inspire 2-systemen van DJI. Daarom zijn er inmiddels een aantal fabrikanten die parachutesystemen ontwikkelen voor drones. Dit moeten ervoor zorgen dat in geval van een power loss of motorstoring de drone niet als een baksteen naar beneden komt zeilen, maar enigszins gecontroleerd naar de grond terugkeert.

Eén zo’n fabrikant is Drone Rescue uit Oostenrijk. Onlangs kondigde het bedrijf een tweetal parachutesystemen aan, de DRS-5 voor drones tot 8 kg, en de DRS-10 voor systemen tussen de 5 en 20 kg. Zodra een onverwachte neerwaartse versnelling wordt geconstateerd komt het systeem in actie en wordt een parachute uitgeworpen. Ondertussen wordt de stroomtoevoer naar de motoren afgesneden, om te voorkomen dat de lijnen naar de parachute verstrengeld raken of er mensen op de grond gewond raken als gevolg van nog draaiende propellers.

Flight recorder

Het topmodel uit het aanbod van de fabrikant is de DRS-M600, die specifiek werd ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de Matrice 600 drone van DJI. Deze module bevat niet alleen een parachute, maar ook een miniatuur flight recorder. Deze legt tijdens de uitvoering van de vlucht verschillende gegevens vast, waaronder GPS-positie, verplaatsingen en versnellingen. Volgens Drone Resue is die data essentieel in geval van eventuele verzekeringsclaims, mocht deze data niet meer uit de drone zelf te betrekken zijn.

Het parachutesystemen is voor zijn werking volstrekt onafhankelijk van de drone. Zodra wordt geconstateerd dat de drone in moeilijkheden komt, werpt het systeem de parachute binnen enkele milliseconden uit. Het parachutesysteem is niet afhankelijk van springladingen voor een goede werking, dus na een valpartij kan de module gewoon opnieuw gebruikt worden.

Beschikbaarheid

De parachutesystemen van Drone Rescue komen nog dit jaar op de markt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier