Nieuws

Landmacht gaat anti drone-team oprichten

De Koninklijke Landmacht zet in de toekomst niet alleen zelf in op drones, ook komt er een team dat ongewenste drones van kwaadwillenden of vijandige mogendheden moet gaan bestrijden. Dat staat in de toekomstvisie ‘Veiligheid is Vooruitzien’, die onlangs werd gepresenteerd door de commandant landstrijdkrachten Leo Beulen.

Hoogwaardige technologie

Centraal in het toekomstdocument staat het belang van hoogwaardige technologie. “Door de komst van drones en steeds gevoeligere sensoren kan onze tegenstander steeds beter en verder kijken en ons sneller treffen. Dat moeten wij ook kunnen. Sterker nog, we moeten er beter in worden”, stelt Beulen.

Dat betekent ondermeer dat de Landmacht zelf gebruik gaat maken van drones. Denk daarbij aan de inzet van de minuscule Black Hornet drones, die Defensie eerder dit jaar aanschafte. Deze moeten militairen op de grond snel en precies van informatie voorzien. Ook wil de Landmacht investeren in kennis op het gebied van autonome systemen en robotica.

Counter drone measures-team

Onderdeel van de toekomstvisie is ook dat de Landmacht moet kunnen optreden tegen ongewenste of terroristische drones. Daartoe wordt een counter drone measures-team in het leven geroepen. Dit team gaat deel uitmaken van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), dat Nederlandse en bondgenootschappelijke vitale objecten, eenheden en gebieden beschermt tegen vliegtuigen, helikopters, ballistische raketten en kruisvluchtwapens.

Uit het visiedocument blijkt verder dat de Landmacht voor de succesvolle inzet van drones en de bestrijding van vijandelijke drones komende jaren wil gaan investeren in een vergaande samenwerking met kennisinstituten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.

Reëele dreiging

Dat er een reëele dreiging uit kan gaan van civiele drones is niet meer te ontkennen. Zo werd eerder dit jaar met behulp van Matrice 600 drones een aanslag uitgevoerd op president Maduro van Venezuela. Van IS-strijders is al veel langer bekend dat ze zowel zelfgemaakte als commercieel verkrijgbare drones inzetten om inlichtingen te vergaren of explosieven te droppen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier