Nieuws

Ophef om dronevideo van vallend berenjong

Een dronevideo waarin te zien is hoe een babybeertje van een besneeuwde berghelling afglijdt en met moeite weer boven komt om zich daar te herenigen met moederbeer leidt internationaal tot veel kritiek. Biologen stellen dat de drone die de filmbeelden maakte mogelijk de oorzaak was van de valpartij. De video werd in juni dit jaar opgenomen in de regio Magadan in Siberië.

Onnatuurlijk gedrag

De beelden werden vermoedelijk gemaakt door een Russische dronepiloot. Nadat de video werd opgepikt door mediaplatform Viralhog ging deze viraal en werd wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Veel kijkers prijzen vooral het doorzettingsvermogen van het jonge beertje, die ondanks de beproeving toch overwint en weer boven komt.

Biologen denken echter anders over de video. “Alhoewel niet valt af te leiden om wat voor drone het ging en hoe ver deze van de beren vandaag vloog, is één ding wel duidelijk: de beren vertonen onnatuurlijk gedrag, als gevolg van de aanwezigheid van de drone”, stelt Clayton Lamb van de universiteit van Alberta tegenover The Atlantic. “Normaal gesproken zou een moederbeer haar jong nooit over zo’n gevaarlijke bergkam leiden.”

Enkele screenshots uit de gewraakte video.

‘Blijf weg van wildlife’

Clamb doet in het dagelijks leven onderzoek naar het gedrag van grizzlyberen in de Rocky Mountains en zet daarvoor ook drones in. Maar daarbij houdt ze een gepaste afstand van de beren. In de video is te zien hoe de moederbeer op een gegeven moment zelfs een tik uitdeelt aan het berenjong, mogelijk omdat ze in de steeds dichterbij vliegende drone een bedreiging zag.

Ook professionele dronepiloten hebben hun bedenkingen bij de video. “Ik schrok van de reacties van sommige amateur dronepiloten, die vinden dat ze het recht hebben om dergelijke beelden te maken, zonder dat ze enig idee hebben van de mogelijke verstoring. Wetenschappers doen er alles aan om wildlife niet te verstoren als ze een drone inzetten. Als hobbyist moet je gewoon met je drone wegblijven van wilde dieren. Het is de likes en retweets niet waard”, aldus Faine Greenwood van Slate.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier