Productnieuws

Voormalig astronaut ontwikkelt joystickbesturing voor drones

Wat heeft de besturing van een Space Shuttle gemeen met het vliegen met een drone? Beiden worden bestuurd op een manier die niet heel intuïtief is, vindt voormalig NASA-astronaut Scott Parazynski. Dat leidde tot de ontwikkeling van een speciale joystick waarmee je met slechts één hand een drone kunt besturen. Via Kickstarter wordt geld opgehaald voor de realisatie van het product.

Intuïtieve besturing

“Ik heb met allerlei systemen gewerkt, variërend van de Space Shuttle tot en met chirurgische robotarmen. Allemaal bestuur je die met onhandige controllers, die niet nauwkeurig zijn en weinig van doen hebben met de dynamiek van het bewegen door de ruimte. Onze technologie brengt daar verandering in. Voor het eerst kun je drones op een intuïtieve en precieze manier besturen”, aldus Parazynski.

De FT Aviator die door de voormalig astronaut werd ontwikkeld heeft veel weg van een joystick zoals je die misschien kent van de betere flight simulators. De controller stelt je in staat om de vier vrijheidsgraden van een drone (x, y, z en yaw) met één hand te bedienen. Ook is er voorzien in knoppen om de camera te bedienen.

De controller voorziet ook in zogenaamde ‘situational awareness’ indicatoren. Deze laten de bestuurder in één oogopslag zien waar de drone zich bevindt en wat de vliegrichting is. Op die manier kan men sneller reageren in geval van onvoorziene omstandigheden, waarbij er snel gereageerd moet worden.

DJI-compatibel

In de controller is een DJI compatibel radiosysteem ingebouwd. Volgens de makers is de controller daardoor geschikt voor de DJI Mavic, Phantom, Inspire en Matrice drones. De controller maakt via Bluetooth contact met de DJI Go-app op je smartphone. Die kan middels een houdertje op de controller bevestigd worden.

Via Kickstarter haalt Fluidity Tech geld op voor de realisatie van de FT Aviator. Dat betekent dat het een beetje een gok is of je inderdaad een werkend product krijgt toegestuurd, als je besluit om geld te steken in de campagne. Mocht je interesse hebben dan kun je voor 225 dollar een exemplaar van de controller reserveren. De uiteindelijke verkoopprijs komt op 449 dollar te liggen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier