Pro

DJI brengt fix uit voor accuprobleem Inspire 2 en Matrice 200-serie

Dronemaker DJI heeft een firmware-update uitgebracht voor de TB50 en TB55 batterijen die gebruikt worden om de Inspire 2 en Matrice 200-serie drones van energie te voorzien. De update verhelpt een bug in het zogenaamde state of charge-algoritme. Ook wordt de temperatuur van de accu gecontroleerd op het moment van opstijgen.

Power loss

De update moet het probleem verhelpen dat in sommige gevallen drones van het type Inspire 2 en uit de Matrice 200-serie tijdens een vlucht ineens zonder energie komen te zitten (‘complete power loss’) en uit de lucht vallen.

Alhoewel het probleem zich volgens DJI slechts bij een klein aantal gebruikers voordeed, was het risico op problemen dusdanig hoog dat de Britse luchtvaartautoriteit een officiële waarschuwing deed uitgaan. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport stuurde een email naar geregistreerde drone-operators.

De firmware-update die DJI beschikbaar heeft gemaakt grijpt op een aantal aspecten in. Ten eerste wordt de interne temperatuur van de accu gemeten op het moment van opstijgen. Als deze lager is dan 15ºC, dan stijgt de drone niet op. Ten tweede wordt de state of charge (SOC) nauwkeuriger gecontroleerd. Mocht tijdens een vlucht een te groot verschil geconstateerd worden tussen de SOCs, dan keert de drone terug (RTH) of landt deze automatisch (auto landing).

Update verplicht

Gebruikers van TB50 en TB55 batterijen wordt geadviseerd om hun accu’s zo snel mogelijk te updaten. Om te voorkomen dat er wordt gevlogen met systemen waarvan de batterijen nog niet zijn geupdate, zal DJI Go 4 weigeren om de drone te laten opstijgen als de accu’s nog een oude firmwareversie hebben.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier