Nieuws

Politie Dubai oefent met vliegende motorfiets

Gaan bemande drones binnenkort politiemotoren vervangen? Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar in Dubai is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Een aantal agenten van Police Dubai heeft onlangs namelijk een training gehad in het vliegen met hoverbikes. Het korps wil de elektrisch aangedreven quadcopters vanaf 2020 inzetten.

Groot uitgevallen quadcopter

Je kunt het amper nog een drone noemen, maar qua werking is de Hoverbike Scorpion 3 van de in de VS gevestigde firma Hoversurf absoluut te vergelijken met de kleine quadcopters waar menig lezer van Dronewatch mee rondvliegt. De door het Amerikaanse bedrijf Hoversurf ontwikkelde eVTOL (electric vertical takeoff and landing vehicle) maakt namelijk gebruik van dezelfde technologie als een gewone drone, maar dan een maatje groter. Dusdanig veel groter dat het toestel zelfs een persoon kan vervoeren.

De toestellen wegen ca. 125 kg, hebben een vlieghoogte die in verband met de veiligheid gelimiteerd is op zo’n vier meter en halen een topsnelheid van 100 km/uur. De maximale vliegtijd bedraagt tussen de 10 en 25 minuten als er iemand op het toestel zit. In ‘drone mode’ kan de hoverbike tot 40 minuten in de lucht blijven. De vier elektromotoren worden van energie voorzien door een lithium mangaan nickel-batterij met een capaciteit van 12,3 kWh.

Inzetbaar vanaf 2020

De politie van Dubai ziet de hoverbike wel zitten als futuristische vervanging voor de motorfietsen waar een deel van het korps zich nu mee vervoert. Het korps heeft onlangs een exemplaar van de S3 besteld, en inmiddels zijn een aantal agenten al getraind in het vliegen met de hoverbike.

Het doel is om de vliegende motorfietsen vanaf 2020 te gebruiken om sneller bij lastig te bereiken locaties te komen. Naast vliegende politiemotoren moeten er over een paar jaar ook dronetaxi’s rondvliegen en onbemande politievoertuigen rondrijden in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Gewoon te koop

Overigens is de Hoverbike Scorpion 3 ook gewoon voor consumenten te koop: de verkoopprijs bedraagt 150.000 dollar en bij bestelling moet er 15.000 dollar aanbetaald worden. De hoverbike is in de VS al door de luchtvaartautoriteit gecertificeerd. Je mag er alleen niet in Nederland mee vliegen, want de Hoverbike S3 voldoet nog niet aan de eisen die in ons land aan bemande luchtvaartuigen worden gesteld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier