ProReview

DJI Mavic 2 Enterprise review: compacte drone met expansiemogelijkheden en databeveiliging

Kleiner, lichter, veelzijdiger: de trend in de ontwikkeling van dronehardware is onmiskenbaar terug te zien in de Mavic 2 Enterprise van DJI, een Mavic 2-variant die specifiek bedoeld is voor de zakelijke markt. De drone borduurt verder op het succesvolle Mavic-platform en kenmerkt zich door de mogelijkheid om accessoires te bevestigen. Skytools is één van de eerste bedrijven in Nederland die de beschikking heeft over de Mavic 2 Enterprise en daar bekeken we de drone.

Small is beautiful

De tijd dat je bij het noemen van de woorden ‘professionele drone’ dacht aan aan een flinke octocopter met een uit de kluiten gewassen camera en een ground station van laptopformaat ligt nog niet eens zo ver achter ons. Maar de laatste jaren zien we dat drones net zoals computers en smartphones steeds krachtiger en compacter worden. Ondanks deze miniaturisering bieden moderne micro- en minidrones net zoveel – zo niet meer – mogelijkheden als hun voorgangers.

Toen de eerste Mavic Pro in 2016 werd geïntroduceerd zag DJI al snel in dat niet alleen consumenten, maar ook zakelijke gebruikers bijzonder gecharmeerd waren van de compacte form factor van deze drone. Als gevolg van de toch indrukwekkende vlieg- en camera-eigenschappen werd de Mavic Pro al snel de best verkopende drone van DJI. De Mavic 2 Pro en Zoom borduren voort op dit succes, en nu is er dus een Enterprise-uitvoering voor de professional.

Dankzij de optionele LED schijnwerper kan de M2E de directe omgeving verlichten

Eerste indruk

De Mavic 2 Enterprise lijkt op twee druppels water op de Mavic 2 Zoom. Qua afmetingen en gewicht is de drone precies hetzelfde, en ook de cameramodule is gelijk aan die van de Zoom. Dat betekent dat de Mavic 2 Enterprise beeldopnamen kan maken in het RGB-spectrum en daarbij 2x optisch kan inzoomen, van 24mm tot 48mm. Indien er gefilmd wordt in HD-resolutie komt daar nog 3x digitale zoom bij. Foto’s worden vastgelegd in een resolutie van 12 megapixels, filmen is mogelijk in maximaal 4K-resolutie. Nieuw is dat het tijdstip en de locatie van de opname gecodeerd kan worden in een foto.

Het enige zichtbare verschil is het uitbreidingslot aan de bovenzijde van de drone. De Mavic 2 Enterprise biedt namelijk de optie om accessoires toe te voegen die verschillende extra functionaliteiten mogelijk maken. Standaard worden er drie accessoires meegeleverd: een LED flitslamp voor nachtoperaties (M2E Beacon), een LED schijnwerper (M2E Spotlight) en een luidspreker (M2E Speaker). De accessoires worden met twee schroeven vastgezet en betrekken de benodigde elektriciteit via een in de sokkel geïntegreerde mini-USB aansluiting.

De luidspreker, LED schijnwerper en LED flitser

Gewicht en afmetingen

Het gewicht van de Mavic 2 Enterprise (zonder accessoires) bedraagt net iets meer dan 900 gram. Dat betekent dat de drone in Nederland zakelijk gevlogen kan worden onder de ROC-light regeling, alhoewel een volledig ROC met aanvullende SORA’s noodzakelijk is om de volle potentie (denk aan nachtvluchten) te benutten. De maximale vliegtijd bedraagt ca. 30 minuten, alhoewel dat iets minder wordt zodra er een accessoire wordt toegevoegd: bij gebruik van de LED schijnwerper op volle sterkte bijvoorbeeld is de vliegtijd iets meer dan 20 minuten.

Het spreekt voor zich dat een compacte drone zoals de Mavic 2 Enterprise per definitie een aantal voordelen heeft voor zakelijke gebruikers: zo is het transport een stuk eenvoudiger en is de drone snel gebruiksklaar te maken. De drone veroorzaakt weinig geluidsoverlast en mocht er toch onverhoopt iets misgaan dan leidt een drone met een gewicht van nog geen 1000 gram geheid tot minder schade dan een multirotor die een paar kilo weegt.

De controller van de Mavic 2 Enterprise en de DJI Pilot app

Meegeleverde accessoires

De drie accessoires die standaard meegeleverd worden lijken vooral interessant voor toepassingen op het vlak van search&rescue. De LED Beacon is niets anders dan een felle flitslamp die ervoor zorgt dat de drone ook ’s nachts op grote afstand zichtbaar is. Dit is met name van belang bij situaties waar er ook ander luchtverkeer kan voorkomen, zoals een traumaheli of politiehelikopter. Via de Pilot app kan de ledflitser op afstand in- en uitgeschakeld worden.

De LED schijnwerper kan gebruikt worden om bij te schijnen, wederom vooral ’s nachts van toepassing. De hoek waaronder de lamp schijnt moet voor het opstijgen met de hand worden ingesteld, er is helaas geen mogelijkheid om dit tijdens het vliegen aan te passen. De luidspreker tenslotte kan boodschappen afspelen die de gebruiker op de grond inspreekt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld op afstand aanwijzingen worden gegeven aan een persoon in nood.

Ons vermoeden is dat er in de toekomst meer accessoires beschikbaar zullen komen, al dan niet ontwikkeld door derden. Om wat voor accessoires het zal gaan is giswerk: feit is wel dat er iets van datacommunicatie mogelijk is tussen accessoire en drone, wat mogelijk interessante mogelijkheden met zich meebrengt. Denk aan sensoren voor het detecteren van gassen of straling, die dan op afstand uitgelezen kunnen worden.

De M2E Beacon is in het donker op een paar kilometer afstand zichtbaar

Vliegprestaties en bediening

De controller waarmee je de drone bedient is dezelfde als die van de Mavic 2 Pro en Zoom. Dat betekent dat je een telefoon of kleine tablet onderin de houdertjes moet schuiven. In het geval van een Enterprise-drone hadden we liever een andere oplossing gezien, bijvoorbeeld in de vorm van een controller met eigen scherm. Het is natuurlijk ook een optie om een CrystalSky monitor te monteren, alhoewel die in combinatie met deze controller niet echt lekker in de hand ligt. Een oplossing is om gebruik te maken van een speciale CrystalSky-mount.

Qua vliegprestaties kunnen we kort zijn: die zijn exact gelijk aan die van de Mavic 2 Zoom. Dat is positief bedoeld; de drone reageert strak op de bediening en dankzij de ingebouwde sensoren voor obstakeldetectie is de kans op een ongewenste aanvaring relatief klein. Dankzij de aerodynamisch gevormde propellers produceert de drone weinig herrie en de vliegtijd is dik in orde. Functies zoals de tripod mode en vision positioning zorgen voor een precieze besturing en in geval van nood biedt return to home uitkomst.

De aansturing van de accessoires verloopt zeer intuïtief. In de DJI Pilot app verschijnt automatisch een icoontje dat betrekking heeft op het gemonteerde accessoire. Met een druk op de knop is de LED flitslamp of schijnwerper in en uit te schakelen. De lichtintensiteit van de ledlamp kan bovendien traploos geregeld worden. Om de luidspreker een boodschap te laten afspelen maak je via de controller een opname van je stem, die dan direct wordt geupload naar de drone en met een flink volume wordt herhaald door de luidspreker. Het is ook mogelijk om vooraf opgenomen geluidsfragmenten af te spelen. De luidspreker overstemt met gemak het gezoem van de drone en is op flinke afstand nog hoorbaar, dus het is zeker een nuttige toevoeging.

De aansturing van de M2E Speaker-accessoire werkt zeer intuïtief: boodschap inspreken en de drone speelt deze af

Informatieveiligheid

In tegenstelling tot de Mavic 2 Zoom of Pro werkt de Mavic 2 Enterprise alleen met de DJI Pilot app. Dit is een vereenvoudigde versie van de DJI Go 4 app, speciaal bedoeld voor professionele gebruikers. Eén van de belangrijkste verschillen met DJI Go is dat DJI Pilot de mogelijkheid geeft tot de Local Data Mode, waarbij alle internetverkeer vanuit de app wordt uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat er mogelijk gevoelige opnamen op externe servers belanden (met alle mogelijke nadelige gevolgen van dien).

Over informatiebeveiliging gesproken: het 24 GB interne geheugen van de Mavic 2 Enterprise kan indien gewenst beschermd worden met een wachtwoord. Er kan dan alleen data van de drone worden gehaald nadat men is ingelogd. Op die manier is de opgeslagen data altijd veilig, zelfs als de drone fysiek in verkeerde handen valt. Deze feature werkt overigens alleen indien gebruik gemaakt wordt van de interne dataopslag, niet bij opslag op een microSD-kaartje.

Via DJI Pilot kunnen Local Data Mode en Security Password worden ingeschakeld

Conclusie

De Mavic 2 Enterprise is letterlijk een kleine maar belangrijke toevoeging aan het Enterprise-assortiment van DJI. Dat ook voor veel professionele toepassingen kleine drones de dienst uit gaan maken is een voorspelling die we wel vaker doen, en de M2E is wat ons betreft een eerste bevestiging van deze voorspelling. Het is een welkome toevoeging dat locatiegegevens toegevoegd kunnen worden aan foto’s en we denken dat de Local Data Mode vooral overheidsinstellingen zal aanspreken.

Alhoewel de meegeleverde accessoires niet voor iedereen interessant zijn voorzien we een interessante toekomst voor de expansiepoort bovenop de M2E. Hopelijk gaan externe ontwikkelaars volop aan de slag om accessoires te ontwikkelen die op afstand bediend en uitgelezen kunnen worden. Pas dan zal de volle potentie van deze drone duidelijk worden. Tot die tijd lijkt de drone vooral interessant voor hulpdiensten en search&rescue teams.

De M2E is een interessante toevoeging op het Enterprise-aanbod van DJI

Prijs en beschikbaarheid

De Mavic 2 Enterprise is verkrijgbaar bij een beperkt aantal dealers die zich op de zakelijke markt richten, waaronder Skytools. De adviesverkoopprijs is € 2.299,-. De drone kan bij Skytools desgewenst inclusief PH-registratie worden geleverd. Het is bij Skytools ook mogelijk om de Mavic 2 Enterprise te huren of leasen.

Standaard wordt de Mavic 2 Enterprise geleverd met een stevige transportkoffer. Daarin passen naast de drone zelf en de drie bovengenoemde accessoires ook het drietal meegeleverde batterijen in. Het gaat om ‘self heating’ varianten van de Mavic 2-accu’s, wat wil zeggen dat de batterijen ook bij koud weer probleemloos gebruikt kunnen worden. Dankzij de geïntegreerde verwarmingselementen wordt een goede werking vanaf -10ºC gegarandeerd.

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Mavic 2 Enterprise
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier