Donornier succesvol getransporteerd door drone

Naast drones die bloedmonsters vervoeren komen er in de nabije toekomst misschien ook drones die donororganen met spoed door de lucht transporteren. Tijdens een serie proefvluchten in de Amerikaanse stad Baltimore (Maryland) bleek dat een donornier probleemloos door een drone vervoerd kan worden. Het orgaan had niets te lijden onder de vlucht.

Orgaantransport per drone

Het experiment werd uitgevoerd op initiatief van chirurg Joseph Scalea, die als onderzoeker is verbonden aan de universiteit van Maryland. Volgens Scalea zijn traditionele luchtvervoersdiensten veel te inflexibel en zijn drones mogelijk een uitkomst als het gaat om het spoedvervoer van donororganen.

Het vervoeren van een orgaan vereist echter een delicate oplossing, waarbij omgevingsfactoren als temperatuur, trillingen en bewegingen zo goed mogelijk beheerst moeten worden. Scalea besloot daarom om een proef te doen met het vervoeren van een echte nier. Die was echter niet zomaar voorhanden. Na maanden wachten was het zover en kon het team beschikken over een nier te slecht was voor transplantatie, maar goed genoeg voor een test met drone delivery.

Koelbox met biosensor

Voor de testvlucht werd een DJI M600 Pro uitgerust met een speciale koelbox, voorzien van een draadloze biosensor waarmee het orgaan gedurende de vlucht in de gaten kan worden gehouden. De drone legde vervolgens 14 testvluchten af, steeds met een andere duur en lengte. De langste vlucht besloeg een afstand van 2,5 km bij een topsnelheid van tegen de 70 km/uur.

De resultaten zijn veelbelovend: ondanks de kans op temperatuurinvloeden als gevolg van wind en de warmte van de motoren bleef de box precies op een temperatuur van 2,5ºC. Op basis van een paar biopsie werd geconstateerd dat de nier geen negatieve invloed van trillingen of bewegingen had ondervonden. Ter vergelijking werd een deel van de nier ook door een klein vliegtuig vervoerd. Achteraf werden geen verschillen geconstateerd.

Niet op korte termijn

Alhoewel Scalea niet verwacht dat drones op heel korte termijn gebruikt zullen worden om donororganen te vervoeren is hij erg positief over de test. Volgens hem zijn testen als deze nodig om drone delivery van spoedeisende medische tranporten mogelijk te maken. Zodra alle risico’s zijn ondervangen is het denkbaar dat op een dag ook andere weefsels per drone vervoerd zullen worden. In 2019 hoopt Scalea een donornier te vervoeren die daarna daadwerkelijk gebruikt zal worden voor transplantatie.

(foto’s: Joseph Scalea)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier