AchtergrondPro

De DJI Inspire 1: vier jaar na introductie nog altijd een goede investering

Eind november 2014 kondigde DJI de Inspire 1 aan, één van de eerste semi-professionele drones die ready to fly geleverd werd. We zijn nu vier jaar verder en nog altijd maken veel operators gebruik van deze quadcopter. En dat is niet voor niets: het gaat om een beproefd systeem en DJI biedt de drone nog altijd nieuw te koop aan. In dit artikel zetten we 10 redenen op een rijtje waarom de Inspire 1 nog altijd een goede investering is.

1. Robuust en bewezen platform

Nog altijd maakt de Inspire 1 veel indruk op mensen die het toestel voor het eerst zien. Het stevige koolstoffiber chassis, de forse motoren en propellers, het doordachte design, het mechanisme dat ervoor zorgt dat de camera vrij komt te hangen zodra de drone is opgestegen, het feit dat de drone met twee controllers bestuurd kan worden: al met al maakt de Inspire 1 een robuuste en professionele indruk. Ook in de praktijk blijkt de Inspire 1 een echt werkpaard die wel een stootje kan hebben, als een tank in de lucht hangt en weinig onderhoud nodig heeft, op het af en toe nalopen van de schroefjes en verwijderen van stof en zand uit het transformatiemechanisme na.

2. Uitgekristalliseerde software

Zeker in het begin werd de Inspire 1 geplaagd door een aantal vervelende bugs. Zo zorgde een probleem met de IMU-calibratie er bij een aantal gebruikers voor dat hun gloednieuwe drone direct na het opstijgen een eigen leven begon te leiden en crashte. Middels een reeks firmware updates en patches zorgde DJI ervoor dat de Inspire 1 zich uiteindelijk ontwikkelde tot een betrouwbare en stabiele drone.

3. Ruim tweedehands aanbod

Wie op Marktplaats of andere tweedehands verkoopsites op ‘Inspire 1’ zoekt komt gegarandeerd een flink aanbod van tweedehands toestellen tegen, vaak met een heel scala aan accessoires en extra accu’s. Wie een beetje goed oplet en scherp onderhandelt kan voor een relatief zacht prijsje een compleet systeem aanschaffen waar je nog jaren plezier van kunt hebben. Let wel op de mechanische staat van de drone en check het aantal cycles die de accu’s hebben doorgemaakt. Als je nieuwe accu’s bestelt, let dan op het verschil tussen de TB47 en TB48: de tweede variant heeft een grotere capaciteit en biedt een langere vliegtijd (tot ca. 18 minuten).

4. Verschillende camera’s

Toen de Inspire 1 net op de markt kwam was deze alleen leverbaar met de Zenmuse X3 camera, die aanvankelijk geroemd werd om zijn 4K resolutie en het feit dat deze 360º om zijn as kan draaien. Naar de maatstaven van vandaag is de X3 niet zo’n bijzondere camera meer, maar door de modulaire opzet kan de Inspire 1 ook overweg met de Zenmuse Z3 zoomcamera, de sterk verbeterde Micro Four Thirds Zenmuse X5 en X5R camera’s en niet te vergeten de Zenmuse XT thermische inspectiecamera. Zeker met de X5/X5R – een set die door het leven gaat als de Inspire 1 Pro/RAW – is de Inspire 1 nog altijd een drone die goed meekomt op het gebied van videoproductie. Met de Zenmuse XT is de Inspire 1 een geliefd systeem voor het uitvoeren van infraroodinspecties.

5. Camera uitwisselbaar met Osmo

Het feit dat de camera van de Inspire 1 verwisseld kan worden heeft nog een voordeel: de Zenmuse X3 en X5/X5R zijn ook te gebruiken in combinatie met de DJI Osmo handstabilizer. Dat betekent dat je één en dezelfde camera kunt gebruiken voor zowel het maken van lucht- als grondopnamen. Met als bijkomend voordeel dat je geen last hebt van kleurverschillen in de montage. Als je benieuwd bent naar deze optie, check dan ook onze review van de Osmo Pro met Zenmuse X5.

6. Dual remote en focus wheel

Dat de Inspire 1 in principe voor professionele gebruikers is ontwikkeld blijkt wel uit het feit dat het systeem met twee controllers bestuurd kan worden: één controller voor de piloot, en één controller voor de camera-operator. Dankzij deze dual remote setup kunnen complexe camerabewegingen gemaakt worden tijdens het vliegen, terwijl de piloot zich optimaal kan concentreren op het veilig uitvoeren van de vlucht. Ook biedt DJI een optionele focus remote aan waarmee de scherpstelling op afstand middels een draaiwiel ingesteld kan worden.

7. Nog altijd nieuw verkocht

Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder reserve-onderdelen komt te zitten, gezien het feit dat DJI de Inspire 1 nog altijd nieuw verkoopt. Daarmee is de Inspire 1 dan ook meteen de drone met de langste levenscyclus tot nu toe uit het assortiment van DJI. Het gaat dan om de Inspire 1 V2.0, Inspire 1 Pro en Inspire 1 RAW, die geleverd worden met respectievelijk de Zenmuse X3, Zenmuse X5 en Zenmuse X5R. Wie gebruik maakt van de hoge-capaciteit TB48 accu’s kan rekenen op vliegtijden tussen de 15 en 18 minuten.

8. Valt onder ROC-light

Een niet geheel onbelangrijk feit is dat de Inspire 1 zelfs met de zwaarste camera’s die beschikbaar zijn voor het systeem nog altijd ruim minder dan 4 kg weegt, en daardoor in Nederland gevlogen kan worden onder de ROC-light regeling. Dat betekent dat een Inspire 1 beroepsmatig ingezet kan worden door iedereen die een theorie-opleiding heeft gevolgd en het toestel heeft ingeschreven en verzekerd.

9. Piloot 100% in control

Tegenwoordig bieden alle drones van DJI zaken als obstakeldetectie en intelligent flight modes. Wat dat betreft is de Inspire 1 echt verouderd; deze drone heeft geen notie van zijn omgeving en zal blind tegen een muur of ander obstakel aanvliegen als de piloot niet oplet. Toch heeft dit ook een voordeel: niet altijd zijn die moderne toevoegingen een zegen, en sommige piloten geven er dan ook de voorkeur aan om zaken als obstakeldetectie uit te schakelen. Bij de Inspire 1 hoef je daar niet eens aan te denken, je bent als operator echt in control en zolang je goed oplet doet de drone precies wat je hem opdraagt. De Inspire 1 beschikt trouwens wél over het Vision Positioning System, dat bijdraagt aan een nauwkeurige positiebepaling op lage vlieghoogte.

10. Talloze accessoires beschikbaar

Doordat de Inspire 1 al zo lang verkrijgbaar is en het systeem door veel professionals is omarmd zijn er legio accessoires op de markt, variërend van filters voor de camera’s tot battery heaters en de meest uiteenlopende backpacks en koffers. Ook zijn er flink wat 3D geprinte accessoires verkrijgbaar, bijvoorbeeld om een 360º camera te monteren op de Inspire 1.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier