Amsterdam Drone Week: hoogvliegers of laagvliegers?

Wat houdt (professionele) dronepiloten en andere mensen die actief zijn in de dronesector in Nederland en België zoal bezig? Je leest het in de nieuwe rubriek met gastcolumns op Dronewatch. De derde gastblog in de serie is afkomstig van DARPAS-voorzitter Rob van Nieuwland, die vooruitblikt op de Amsterdam Drone Week die morgen van start gaat.

Deze week staat de Amsterdam Drone Week op het programma. Een week boordevol presentaties en discussies. Het gekozen thema: Where the UAS community gets together spreekt mij zeker aan. En dat is precies waar ik het hier over wil hebben.

In het programma is veel aandacht voor Mobility as a Service, (MaaS), smart cities, transport van zowel vracht als mensen, dus de luchttaxi. Zeker ook gegeven de grote bedrijven die op dit evenement van zich laten horen: Airbus, Boeing, Uber, Schiphol, Bell. Bedrijven die we tot voor kort nog niet erg associeerden met drones. Zeker niet de drones en de inzet ervan waar we het op deze website over hebben en waar DARPAS zich voor inzet. Het nadenken en praten over de grote dronetoepassingen van de toekomst is prachtig en zo’n punt op de horizon inspireert. Maar deze bedrijven gaan een stuk verder en willen hun concepten zo snel mogelijk realiseren om bij te dragen aan het oplossen van de transpoortproblemen in grote steden.

Om deze toekomstige inzet van drones te realiseren moet er echter nog een hoop worden gedaan. Eén van de doorslaggevende zaken is de acceptatie van het publiek. En daar ligt nu exact de verbinding waar onze realiteit van de huidige professionele drone-inzet de weg kan effenen voor de grotere vluchten met o.a. de dronetaxi’s. Als de genoemde grote bedrijven zich óók inspannen om het huidige gebruik van drones te stimuleren en de nieuwe EU wet- en regelgeving dusdanig aan te passen dat veilig de brede mogelijkheden voor dronetoepassingen kunnen worden uitgevoerd, dan brengen we pas echt de communities together.

Ik wens iedere deelnemer aan de ADW een nuttige en plezierige week!

Avatar foto

Rob van Nieuwland

Rob van Nieuwland is voorzitter van de Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems (DARPAS).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier