Parrot schrijft rode cijfers, ontslaat 100 medewerkers

Het gaat niet goed met de Franse dronemaker Parrot. Het bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal van 2018 met bijna een kwart dalen. Met name de teruglopende verkoop van consumentendrones is debet aan de krimp: deze zakte met maar liefst 45%. Een direct gevolg is dat 100 medewerkers hun baan gaan verliezen. Dat blijkt uit de Q3 kwartaalrapportage van het bedrijf.

Afnemende vraag

Volgens Parrot-CEO Henri Seydoux zijn de dramatische verkoopcijfers het gevolg van een krimpende markt voor consumentendrones. “We zien dat de vraag naar drones de afgelopen tijd flink is afgenomen. Ondanks het feit dat onze nieuwe drone Anafi goed is ontvangen en ons relatieve marktaandeel zelfs is gestegen, leidt deze krimpende markt tot een negatief nettoresultaat.”

Ondanks de misere wil Seydoux niets weten van een vertrek uit de markt. “De markt is erg instabiel op dit moment. Daarom nemen we maatregelen om als bedrijf beter te kunnen anticiperen op marktveranderingen. Met de Anafi, onze B2B activiteiten en ons groeiend belang in de defensie- en veiligheidsmarkt willen we in 2019 weer break-even gaan draaien.”

Als onderdeel van de herstructurering verliezen zo’n 100 mensen hun baan, met name in de hoek van de internationale activiteiten. Daardoor moeten de kosten voor marketing en productie in lijn komen te liggen met de de verwachte revenuen. Het is overigens niet voor het eerst dat Parrot de dronedivisie inkrimpt: begin 2017 werd al een derde van het personeelsbestand naar huis gestuurd.

Van consument naar professional

De analyse van Parrot is in lijn met de constatering van Dronewatch dat de vraag naar recreatieve drones op z’n retour is, mede als gevolg van marktverzadiging, strikter wordende regelgeving en een aanzwellend debat over overlast en privacy. De groei moet de komende jaren vooral komen uit de professionele dronetoepassingen. Bij Parrot denkt men daarbij onder andere aan oplossingen voor de landbouwsector.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Parrot schrijft rode cijfers, ontslaat 100 medewerkers

  • 27 november 2018 om 00:08
    Permalink

    Ze hebben ook bijzonder weinig promotie gedaan voor de Anafi , en de prijs is naar verhouding van de concurrentie (DJI) net even te hoog voor hetgeen ze te bieden hebben. Kijk nu eens naar de Hubsan Zeno, voor een kleine 450 € heb je een 4K drone met redelijk veel opties die alleen op de duurdere modellen is te vinden.

    A,

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier