NieuwsPro

Grootschalige Britse proef met drone-luchtruimintegratie succesvol verlopen

Als er in de nabije toekomst op enig moment misschien wel duizenden drones rondvliegen, hoe kan er dan voor gezorgd worden dat deze niet het overige luchtverkeer hinderen? Dat is de uitdaging voor ontwikkelaars van Unmanned Traffic Management (UTM)-systemen, die al het onbemande luchtverkeer in goede banen moeten leiden. In het Verenigd Koninkrijk werd vorige week een grootschalige proef uitgevoerd met zo’n systeem.

Drones rond luchthavens

Voor de test van het door Altitude Angel ontwikkelde GuardianUTM Airspace Management Operating System reisden tientallen vertegenwoordigers uit de dronesector onlangs af naar Manchester Airport. Daar werd onder de naam Operation Zenith de grootste UTM-test tot nu toe uitgevoerd. Tijdens de proef werd gedemonstreerd hoe zowel professionele als recreatieve drones op een veilige manier in de buurt van een actieve luchthaven vlogen.

De basis van het GuardianUTM O/S is een platform dat zowel al het bemande als het onbemande luchtverkeer volgt. Op die manier kunnen autonoom vliegende drones en dronepiloten die handmatig een drone besturen tijdig gewaarschuwd worden voor naderend ander luchtverkeer. In geval van een ‘rogue drone’ werkt het systeem de andere kant op en krijgen piloten van bemande toestellen een waarschuwing.

Tijdens de test werden een achttal scenario’s afgewerkt, variërend van een BVLOS inspectievlucht en een commerciële VLOS drone-operatie nabij de luchthaven tot en met een drone delivery op het vliegveld en een inkomende rogue drone.

Interoperationaliteit

Het probleem bij dergelijke systemen zit hem in de interoperationaliteit. Het systeem moet immers overweg kunnen met drones van verschillende leveranciers en fabrikanten. Daarvoor is samenwerking nodig, en dat element stond dan ook centraal tijdens Operation Zenith. Daarom waren onder andere partijen als DJI, air traffic control (ATC)-dienstverlener NATS en ontwikkelaar van communicatiesystemen Frequentis uitgenodigd om de proef bij te wonen.

De bedoeling is dat GuardianUTM O/S vanaf december dit jaar in bedrijf wordt genomen om dronevluchten nabij Britse luchthavens mogelijk te maken. Daartoe is Altitude Angel een samenwerking aangegaan met NATS.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier