Nederlands platform voor onbemand luchtvrachtvervoer opgericht

Om het toekomstig luchtvervoer van goederen door middel van drones in goede banen te leiden gaan de Universiteit Twente, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Hogeschool van Amsterdam met elkaar samenwerken in het platform XLCargoDrones. Het innovatiecentrum werd tijdens een sessie over vrachtdrones tijdens de Amsterdam Drone Week gepresenteerd.

Unmanned Cargo Aircraft

Het lijkt misschien science fiction, maar grootschalig goederenvervoer door onbemande luchtvaartuigen is dichterbij dan veel mensen denken. Drones van het formaat vrachtvliegtuig – ook wel aangeduid met de term Unmanned Cargo Aircraft (UCA) – kunnen in principe gebruik maken van bestaande luchthavens en veel aspecten van de uitvoering van vrachtvluchten zijn al geautomatiseerd.

Toch moet er nog heel wat gebeuren voordat onbemand luchtvrachtvervoer een realiteit is. Om die ontwikkeling aan te jagen is het platform XLCargoDrones in het leven geroepen, waarin experts van verschillende kennisinstellingen gaan samenwerken om de technische vereisten, logistieke ketenintegratie, maatschappelijke acceptatie, regelgeving en andere randvoorwaarden verder uit te werken.

‘Veel potentieel’

Het platform werd niet geheel toevallig gepresenteerd tijdens de Amsterdam Drone Week, die in het teken staat van urban air mobility. Volgens UCA-expert Hans Heerkens is het hoog tijd dat er samengewerkt gaat worden: “Onbemande vrachtvliegtuigen hebben veel potentieel, maar iedereen wacht op iedereen. Door gezamenlijk kennis te ontwikkelen hopen we investeerders, fabrikanten en politici over de streep te trekken om hun schouders te zetten onder onbemand luchtvrachtverkeer.”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!