Onderzoek

China ontwikkelt drone die hoogte van 5.000 meter kan bereiken

Het Chinese onderzoeksinstituut China Helicopter Research and Development Institute (CHRDI) heeft een experimentele multirotordrone ontwikkeld die een vlieghoogte van maar liefst 16.400 voet (ca. 5.000 meter) kan bereiken. De X-M20 Crane is bovendien in staat om bij hoge windsnelheden te vliegen. De maximale vliegtijd bedraagt ongeveer 60 minuten.

Pitch control

Uniek aan de X-M20 Crane drone is dat deze voorzien is van propellers waarvan de hoek van aangepast kan worden. Daardoor kunnen de propellers op een constante snelheid draaien. Van een dergelijke pitch control maken ook helikopters gebruik om de hoeveelheid lift te variëren. Volgens het CHRDI is het voordeel van deze techniek dat de drone zeer efficiënt vliegt en tot windkracht 7 ingezet kan worden.

Het gewicht van de drone is 20 kg. Met een payload van 5 kg kan het toestel ongeveer een uur in de lucht blijven. Opvallend is de extreme vlieghoogte die de drone kan bereiken, tot wel 5.000 meter. Dankzij de lange vliegduur kan de drone volgens de makers voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt, variërend van grenscontroles, anti-terrorisme operaties, geografische surveys en verkeersmonitoring.

Uniek in zijn soort

Volgens de Aviation Industry Corporation of China (AVIC) is de X-M20 Crane uniek in zijn soort. Met de drone versterkt China haar positie op de internationale dronemarkt, die wordt aangevoerd door het eveneens in China gevestigde merk DJI.

(bron: CGTN)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “China ontwikkelt drone die hoogte van 5.000 meter kan bereiken

  • Das dan mazzel
    Hij zal echter wel 1 van motoren faliekant in de soep laten draaien vrees ik

    Dus gedraag je en negeer niet de waarschuwingen in je scherm als je in onveilig ( vluchtroutes Schiphol leeuwarden Volkel of Eindhoven ) gebied vliegt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier