Pro

Brits bedrijf ontwikkelt drone voor afluisteren satelliettelefoons

Het Britse bedrijf Horizon Technologies heeft een drone ontwikkeld die gebruikt kan worden voor het afluisteren van satellietcommunicatie via de netwerken van Thuraya, ISatPhone Pro en Iridium. Het systeem bestaat uit een gemodificeerde Mavic Pro van DJI met daarop de door het bedrijf ontwikkelde Xtender module, die de radioverbinding onderschept en de inhoud ervan doorstuurt naar een grondstation.

Tussen telefoon en satelliet

Volgens Horizon Technologies-directeur John Beckner is het voor het eerst dat een systeem voor het onderscheppen van satellietcommunicatie op een dusdanig compacte wijze is uitgevoerd dat het met een kleine drone de lucht in gebracht kan worden. De Xtender module meet 20x5x5 cm en weegt slechts 220 gram, waardoor het met gemak door een Mavic Pro meegenomen kan worden.

Het systeem is een aanvulling op het veel grotere FlyingFish SIGINT-systeem, dat normaal gesproken door helikopters, vliegtuigen of groot formaat drones in de lucht wordt gebracht. De ontvanger moet zich namelijk direct in de signaalweg (line of sight) van de satelliettelefoon bevinden. Dankzij de Xtender kan de decodeerapparatuur op de grond blijven staan en is het toch mogelijk om de te onderscheppen signalen met behulp van een microdrone vanuit de lucht op te pikken.

Uit de onderschepte radiogolven kunnen alle gespreksgegevens (locatie, metadata, audio) geëxtraheerd worden. Het systeem wordt onder andere gebruikt in de strijd tegen piraterij en drugstransport op zee. Ook wordt het systeem ingezet voor search&rescue toepassingen. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden als het gaat om het vergaren van inlichtingen.

Prototype

Een prototype van het systeem werd ontwikkeld in opdracht van Asian Legal Intercept en stelt de gebruiker in staat om de locatie van satelliettelefoons op de grond vast te stellen en deze af te luisteren. De uiteindelijke versie die zal worden afgenomen door NATO/FRONTEX wordt volgens militaire specificaties gefabriceerd. Volgens Horizon Technologies hebben zich al drie afnemers voor het systeem gemeld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier