Privacyvoorvechters bezorgd over nieuw droneteam politie New York

De New York Police Department (NYPD) gaat volop drones inzetten om verkeersincidenten te analyseren, gevaarlijke stoffen te detecteren tijdens calamiteiten en vermiste personen op te sporen. Het grootste stedelijke politiekorps van de VS heeft daartoe 14 drones aangeschaft en 29 agenten opgeleid. Critici vrezen echter dat de drones op termijn zullen worden ingezet om burgers te bespioneren en waarschuwen voor ‘mission creep’.

‘Logische stap’

Volgens NYPD-chef Terence A. Monahan is de inzet van drones een logische stap: “Dronetechnologie geeft onze agenten en teamleiders de mogelijkheid om een situatie in kaart te brengen zonder zichzelf in gevaar te brengen. Alleen al om die reden zou het raar zijn als we geen drones zouden gaan inzetten.”

Het plan is om de drones in te gaan zetten voor het in de gaten houden van grote groepen mensen, het onderzoeken van calamiteiten met gevaarlijke stoffen, assistentie bij gijzelingssituaties, sporenonderzoek na misdaden en het maken van 3D analyses na verkeersongevallen. Het is niet de bedoeling om de drones tijdens routinematige surveillancerondes in te zetten of om individuele burgers te bespioneren.

14 drones, 29 agenten

In totaal heeft het korps 14 drones van DJI aangeschaft. Het gaat daarbij om 11 Mavic Pro’s, 2 exemplaren van de Matrice 210 (voorzien van 30x zoomcamera en thermische camera) en 1 Inspire 1. Laatstgenoemde drone wordt alleen voor trainingsdoeleinden ingezet. Zorgen over het weglekken van gevoelige data via de servers van DJI heeft de NYPD niet: “We hebben dat onderzocht en dit is afgekaart. Bovendien vliegen we niet boven gevoelige gebieden.”

In totaal zijn er 29 agenten opgeleid om met de drone te gaan vliegen. Bij iedere operatie zijn minstens 2 personen betrokken: één agent bestuurt de drone, terwijl een tweede agent de omgeving in de gaten houdt. De agenten vliegens conform de Part 107-regeling, een soort Amerikaanse equivalent van het ROC-light.

Privacyzorgen

Mensenrechtenadvocaten laten zich in de New York Times kritisch uit over de plannen van het New Yorkse politiekorps. Volgens Christopher Dunn heeft het korps aanbevelingen waarin geadviseerd wordt om regelmatig verslag te doen over het hoe en waarom van drone-operaties naast zich neergelegd. “Het korps wil de drones voor de ‘publieke veiligheid’ inzetten. Dat biedt de mogelijkheid om drones op iedere denkbare manier in te zetten, zonder dat daar publiek toezicht op is.”

Volgens drone-expert Dan Gettinger is het logisch dat de privacyzorgen groeien naarmate er meer politiedrones rondvliegen. “Drones zijn een erg dynamische ontwikkeling. Morgen zijn de mogelijkheden weer een stuk groter en sensoren worden steeds geavanceerder.”

Mission creep

Gevreesd wordt ook voor ‘mission creep’. Voorzitter van de gemeentelijke afdeling voor publieke veiligheid Donovan Richards vindt het een goed idee dat de politie verantwoording moet gaan afleggen over het gebruik van de drones. “Wat we willen voorkomen is dat de drones vandaag voor verkeersincidenten worden gebruikt en morgen voor het bespioneren van burgers.”

Activiste Joo-Hyun Kang vreest zelfs dat de drones op een dag bewapend zullen worden. “Het gebrek aan publiek toezicht weerspiegelt het anti-democratische karakter van het gemeentebestuur en de NYPD. De mensen in de wijken die het meest te lijden hebben onder politiegeweld worden genegeerd.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier