Opmerkelijk

Bizar: helikopter blaast ongewenste drone uit de lucht bij surfevenement

Stel, je bent organisator van een surfwedstrijd in Hawaii, en er vliegt een ongewenste drone boven de deelnemers. Wat doe je dan? De dronepiloot op de kant opsporen is niet echt een optie, en proberen om de drone met waterschoenen uit de lucht te gooien is ook vrij kansloos. Dan kun je er natuurlijk altijd nog een helikopter op afsturen om de drone uit de lucht te blazen, zoals in onderstaande video te zien is.

Call in the chopper

Het incident vond vorig jaar plaats tijdens de WSL Big Wave Tour voor de kust ter hoogte van surfparadijs Peahi in Hawaii. Te zien is hoe veiligheidspersoneel van de organisatie uit alle macht probeert om vanaf hun jetski’s een DJI Mavic Pro uit de lucht te gooien met alle voorwerpen die maar voorhanden zijn. De drone blijft echter onverstoorbaar hangen, mogelijk omdat de dronepiloot niet eens doorheeft dat zijn drone het mikpunt is van de consternatie.

Maar dan neemt de organisatie een wel heel onorthodoxe maatregel: een in allerijl gealarmeerde helikopter gaat boven de drone hangen en als gevolg van de krachtige downwash tuimelt de drone binnen no-time de oceaan in.

Copyright- of veiligheidskwestie

Volgens een bron van PetaPixel was de organisatie waarschijnlijk vooral bang voor illegaal gemaakte opnamen. “De World Surf League (WSL) staat erom bekend dat ze nogal strikt zijn als het gaat om de bescherming van het intellectueel eigendom rondom hun evenementen. Het fotograferen of filmen van zo’n event is volstrekt uit den boze, tenzij je door de organisatie bent ingehuurd.”

Het zou volgens dezelfde bron ook kunnen de de organisatie besloot in te grijpen in verband met de veiligheid van de deelnemers en personeel op het water. “Als dronepiloot moet je zorgen dat je niet recht boven mensen vliegt, en niet vliegen op een locatie waar ook ander luchtverkeer voorkomt.”

Helikopterpiloot in de fout?

Maar vanuit veiligheidsoogpunt vinden wij de actie van de helikopterpiloot juist totaal onbegrijpelijk: juist door het bewust laten neerstorten van de drone ontstond er een verhoogd risico dat er iemand op het water werd geraakt door het neervallende toestel.

Of nog erger: wat als die dronepiloot nou net iets was uitgeweken en snel was gaan stijgen? Dan had die drone misschien wel van bovenaf in de rotor kunnen belanden, als gevolg van de aanzuigende werking aldaar. Een professionele piloot krijgt tijdens z’n opleiding als eerste ‘good airmanship’ ingestampt en daar hoort het opzettelijk uit de lucht blazen van een andere luchtruimgebruiker zeker niet bij, ook niet als die daar illegaal vliegt.

Wat vind jij: is de actie van de helikopterpiloot terecht, of juist niet? Wat had de organisatie anders kunnen doen? Laat het ons weten in de comments!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Bizar: helikopter blaast ongewenste drone uit de lucht bij surfevenement

 • tJa, actie van de organisatie kan ik wel inkomen, of de helivlieger het helemaal verstandig doet vraag ik mij ook af. Een drone v.a. de top in je rotor doet beide dingen geen goed. Wellicht de volgende keer een kleiduiven schutter er bij halen…?!?

  Beantwoorden
 • Bijzonder onverantwoorde actie van zowel de dronepiloot als de helikopterpiloot. Zelfs als de dronevlieger een amateur was dan is ie al niet goed bij zn hoofd, maar van die heli begrijp ik echt niet.

  Beantwoorden
 • Piloot laat je zien is mijn motto, (communicatie mogelijk) is dat niet je instelling dan hoor je niet te vliegen.
  En natuurlijk is deze actie nog gevaarlijker en ondoordacht!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier