NieuwsPro

Robor Electronics winnaar van de Rijkswaterstaat Drone Challenge 2018

Eind september vond bij de Waal ter hoogte van Nijmegen de eerste Rijkswaterstaat Drone Challenge plaats. Doel van de Challenge was om te onderzoeken hoe drones drones Rijkswaterstaat kunnen helpen sneller te reageren bij incidenten op bijvoorbeeld vaarwegen. Aan de wedstrijd werd door drie teams deelgenomen. Afgelopen week werd de uitslag bekend gemaakt en daarbij kwam Robor Electronics als winnaar uit de bus.

Incident op de Waal

Om de Challenge zo representatief mogelijk te maken werd door Rijkswaterstaat een incident in scene gezet. Het scenario betrof een aanvaring van een schip op de Waal met daarbij een drenkeling, afgevallen lading en een olielek. Daarnaast had ook spoorbeheerder Prorail nog een uitdading in petto voor de deelnemers aan de Challenge: kan een drone automatisch opstijgen vanaf een wagon zonder daarbij de bovenleiding te raken?

Aan de Challenge werd deelgenomen door drie marktpartijen: Robor Electronics, team Sky Survey en Skeye. Uiteindelijk bleek Robor Electronics het beste in staat om effectief drones in te zetten tijdens het gesimuleerde incident, bleek tijdens de prijsuitreiking.

Hightech snufjes

Roger Borre van Robor Electronics/DroneExpert.nl licht toe: “Wij hebben invulling gegeven aan deze uitdaging door de drones uit te rusten met allerlei hightech snufjes zoals automatische obstacle avoidance. Hiermee zien de drones andere drones en obstakels en reageren daar ook zelf op. Daarnaast kunnen de drones ook autonoom opstijgen en landen. Daarbij kunnen ze ook automatisch het “plaats incident” in beeld brengen en speciale tags (bakens die een signaal uitzenden met GPS-coordinaten) plaatsen. Dit hebben we gedaan op de container. Het gevaarlijke object half onder water is dan direct online zichtbaar voor andere scheepvaart.”

Robor Electronics ging uiteindelijk met twee prijzen naar huis: 1. de prijs voor beste innovatie en techniek nu. 2. Beste visie voor de drone techniek naar de toekomst voor Rijkswaterstaat.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier