Nieuws

Tijdelijk vliegverbod boven Oostvaardersplassen betreft ook drones

Boven de Oostvaarderplassen en het naastgelegen Kotterbos is vanaf maandagochtend 10 december 7.30 uur tot 18 december 17.00 uur een tijdelijk vliegverbod van kracht. Het verbod betreft het luchtruim vanaf grondniveau tot een hoogte van 450 meter en betreft dus ook drones. Staatsbosbeheer wil niet bevestigen dat het vliegverbod is ingesteld in verband met het afschieten van edelherten, dat komende week van start gaat.

Ingesteld door Defensie

Het vliegverbod werd middels een NOTAM ingesteld door het ministerie van Defensie. Tegenover De Telegraaf bevestigt een Defensiewoordvoerder dat het vliegverbod niet is ingesteld in verband met een oefening. Staatsbosbeheer wil op hun beurt niet bevestigen dat hun organisatie achter het vliegverbod zit en verwijst door naar de politie.

Mogelijk is het verbod ingesteld om de openbare orde te bewaken. Het voornemen om honderden edelherten in het gebied af te schieten leidde afgelopen weken tot veel maatschappelijke onrust. Wellicht willen politie en Staatsbosbeheer voorkomen dat pottenkijkers met drones of in kleine vliegtuigjes en helikopters boven het gebied gaan vliegen zodra het afschieten van start gaat.

Natura 2000

Het verbod is extra opmerkelijk, aangezien er volgens de provincie überhaupt niet met drones boven de Oostvaardersplassen gevlogen mag worden, omdat het gebied is aangemerkt als Natura 2000. Maar blijkbaar neemt men het zeker voor het onzekere met een extra vliegverbod, aangezien verstoring van de natuur als argument om drones te verbieden lastig is aan te tonen.

Recreatieve dronevliegers hebben overigens niet de verplichting om NOTAMs te checken voordat ze met hun drones gaan vliegen. Het is dan ook de vraag of eventuele bekeuringen juridisch stand houden. Professionele dronepiloten worden wel geacht om NOTAMs te checken tijdens hun vluchtvoorbereiding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Tijdelijk vliegverbod boven Oostvaardersplassen betreft ook drones

  • Frank de Jong

    “het verbod is extra opmerkelijk omdat ……” Ik denk (hoop) dat je weet dat NOTAMs in essentie uitgegeven worden voor alle luchtvaartuigen. Met een vliegtuig of helicopter mag je boven de Oostvaardersplassen vliegen, zolang je maar boven 1000ft AMSL (en onder de 1500ft AMSL ivm de TMA1) blijft. Daarvoor had die NOTAM dus wel degelijk toegevoegde waarde.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier