Tech

Dronebox van startup Mapture.ai laadt drone nu automatisch op en streamt beeld over 4G

De Delftse startup Mapture.ai heeft een aantal interessante features toegevoegd aan de dronebox die het bedrijf afgelopen zomer voor het eerst presenteerde. Zo is de box voorzien van een oplaadsysteem waardoor de drone na landing automatisch weer wordt opgeladen voor een volgende vlucht. Ook voorziet het systeem nu in 4G connectiviteit, voor het doorgeven van live videobeelden.

Automatisch opladen

De basis van het systeem dat Mapture.ai heeft ontwikkeld bestaat uit een box die zonder menselijk ingrijpen een lade kan in- en uitschuiven met daarop een lanceerplatform voor een drone. De box is voorzien van markeringen die ervoor zorgen dat de drone na het uitvoeren van een vlucht zeer exact op het landingsplatform landt. Het systeem werd afgelopen zomer voor het eerst gepresenteerd tijdens een demo van Rijkswaterstaat.

Het team heeft afgelopen maanden hard gewerkt aan een tweede prototype van de box. Nieuw is de integratie van een oplaadsysteem dat ervoor zorgt dat de drone automatisch weer bijgeladen wordt voor een volgende missie. De elektronica in de box detecteert de aanwezigheid van de drone, waarna een laadstroom naar het charging pad wordt gevoerd. Die wordt via het landingsgestel van de drone doorgeleid naar de accu.

4G videostreaming

Een andere nieuwe feature is de toevoeging van een 4G module. Die stelt een gebruiker van het systeem in staat om op afstand via internet live mee te kijken met beelden die de camera in de drone maakt. Ook worden de actuele vluchtgegevens meegestuurd via de verbinding, zoals hoogte, afstand en vliegtijd.

Om remote operators ook de mogelijkheid te geven om de status van de box te bekijken is er ook voorzien in een webcam, die het gehele systeem in beeld houdt. Ook die beelden kunnen via de 4G verbinding worden doorgestuurd.

Volgende stap: off-grid

Eén van de doelen die de ontwikkelaars van Mapture.ai zichzelf hebben gesteld is om een drone-in-a-box oplossing te ontwikkelen die volledig zelfstandig kan opereren, ook als er geen stopcontact in de buurt is. Daartoe worden er nog zonnepanelen toegevoegd aan het systeem.

Het team wil de nieuwe versie van de autonome drone-in-a-box binnenkort langdurig in de praktijk gaan testen. Dan moet blijken dat het systeem weerbestendig is en zal het starten en landen uitvoerig getest worden in wisselende weersomstandigheden.

Toepassingen

Uiteindelijk wil Mapture.ai een dronebox ontwikkelen die voor uiteenlopende toepassingen gebruikt kan worden, zoals monitoring van industriële installaties, beveiliging van bedrijventerreinen en inzet tijdens calamiteiten. Onlangs werd een proef voor Rijkswaterstaat afgerond waarbij het systeem automatisch lege parkeerplaatsen op een grote truckparking in kaart bracht.

Nu nog moet er ter plaatse iemand meekijken met iedere vlucht, in verband met de regelgeving. Het team hoopt dat het in de toekomst mogelijk wordt om het systeem geheel autonoom te laten werken, zonder dat er iemand ter plaatse is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier