Nieuws

Duitse ANWB gaat noodartsen met personendrone vervoeren

De luchtvaarttak van de Duitse ANWB, ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) Luftrettung gaat onderzoeken of bemande multicopters op een zinvolle manier ingezet kunnen worden om artsen sneller bij medische noodsituaties te krijgen. Daartoe is de ADAC een samenwerkingsverband aangegaan met het eveneens in Duitsland gevestigde bedrijf Volocopter.

Artsen vervoeren

De uitdaging tijdens het Duitse proefproject, dat begin 2019 van start gaat, is om te onderzoeken of elektrisch aangedreven multirotors zinvol ingezet kunnen worden tijdens noodsituaties. Het doel is om noodartsen sneller dan met huidige vervoersopties mogelijk is bij spoedeisende incidenten te krijgen.

Er zijn twee deelstaten aangewezen waar de elektrische luchttaxi’s gaan vliegen: Beieren en Rijnland-Palts. In eerste instantie worden de vluchten gesimuleerd met behulp van een computer. Later is het de bedoeling dat een speciaal voor dit project aangepaste multicopter daadwerkelijk vluchten gaat uitvoeren. Het gaat dan om de 450 kg zware VC200 die wordt aangedreven door achttien motoren met een gezamenlijk vermogen van 50 kW.

Volocopter

Als leverancier van de bemande drones is Volocopter gekozen, een in Duitsland gevestigde fabrikant van electrical vertical take-off and landing (eVTOL) multicopters. Deze toestellen worden op afstand bediend en kunnen maximaal twee personen vervoeren over een afstand van 30 km. In 2017 werden de luchttaxi’s van het bedrijf in Dubai getest. Onder andere Intel en Daimler hebben een belang in het bedrijf.

Volocopter-ceo Florian Reuter kijkt uit naar de samenwerking met de ADAC. “De Volocopter is een multi-inzetbaar platform, bijvoorbeeld als luchttaxi, als heavy lifting drone of voor het uitvoeren van reddingsmissies. Ik heb volop vertrouwen in de potentie van de Volocopter als een air shuttle voor medisch hulppersoneel.”

Volgens Frédéric Bruder van ADAC Air Rescue liep zijn organisatie 50 jaar geleden voorop met de omarming van helikopters voor het uitvoeren van medische reddingsmissies en ligt het voor de hand om de Duitse reddingsorganisatie met nieuwe technologieën klaar te stomen voor de toekomst.

Urban Air Mobility

De aankondiging dat ADAC en Volocopter de handen ineen slaan om met bemande drones te gaan vliegen komt nog geen week nadat in de RAI de Amsterdam Drone Week plaatsvond, die volop in het teken stond van Urban Air Mobility. Daaronder wordt niet alleen de luchtruimintegratie van onbemande luchtvaartuigen bedoeld, maar ook van personenvervoer met niet-traditionele luchtvaartuigen zoals luchttaxi’s en ambulancedrones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Duitse ANWB gaat noodartsen met personendrone vervoeren

  • Wanneer gaat de minster van verkeer en Waterstaat aan de gang om een werkbare corridors in het luchtruim vrij te geven, zolang dat niet gebeurt krijg je geen investeerders in de lucht geleiders of wel vliegende auto’s in de volksmond , ik heb 5 jaar geleden gevraagd gaat tussen 5a10jaar duren er zijn nu 5 jaar om wachten duurt lang wel de mond vol over duurzaamheid, besparing 10:00 minder auto’s 50 duizend banden minder en dat is pas het begin bedankt voor de aandacht groet Ruud van Engelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier