Pro

Havenbedrijf Amsterdam gaat proef uitvoeren met dronedetectie

Het Havenbedrijf Amsterdam gaat de komende weken onderzoeken waar, waarom en wanneer er drones vliegen boven het havengebied. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een dronedetector die zowel legale als illegale dronevluchten waarneemt. De proef loopt vier weken. Veel klanten van Port of Amsterdam overwegen om drones te gaan inzetten ter ondersteuning van hun operaties.

Veel toepassingen

Volgens innovatiemanager Joost Zuidema van Port of Amsterdam zijn er veel potentiële dronetoepassingen te verzinnen in het gebied, waaronder inspecties van infrastructuur en het meten van omgevingsfactoren. Veel klanten van het havenbedrijf zijn initiatieven aan het ontplooien op deze vlakken of onderzoeken de mogelijkheden. De detector helpt bij het monitoren van de vluchten.

Voor het detecteren van onbemande luchtvaartuigen wordt gebruik gemaakt van een M.A.D.S (Marine Anti Drone Systems) detector. Deze kan drones binnen een straal van vijf kilometer detecteren, inclusief snelheid, vliegrichting en locatie van de piloot.

Inzicht in huidige drone-activiteiten

Met behulp van de proef wil het havenbedrijf meer inzicht krijgen in het huidige gebruik van drones in het gebied. Zuidema: “Het M.A.D.S. systeem geeft ons meer gevoel bij de technologie die ons kan helpen om het gebruik van drones in het gebied te monitoren. Ook krijgen we een beter beeld van de illegaal uitgevoerde vluchten in een deel van de haven.”

De proef loopt gedurende een periode van vier weken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier