ProProductnieuws

DJI’s nieuwe landbouwdrone herkent fruitbomen en past route hierop aan

Dronemaker DJI heeft een nieuwe landbouwdrone geïntroduceerd, de Agras T16. Het toestel wordt gekenmerkt door een vloeistoftank met een capaciteit van maar liefst 16 liter. Dankzij een geïntegreerde grondradar worden glooiingen in het terrein automatisch door de drone gevolgd. Het systeem is bedoeld voor het zeer precies sproeien van meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Bijzonder is de toevoeging van AI, waardoor de drone op basis van een 3D point cloud van het terrein bomen herkent en het te vliegen traject hierop aanpast.

Nog niet buiten China

Drie jaar geleden lanceerde DJI haar eerste landbouwdrone, de Agras MG-1. Die had een capaciteit van 10 liter. Dit systeem werd afgelopen zomer voor het eerst in Europa getest, in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Doel van die proef was om te kijken of drones ingezet kunnen worden om met minder middelen bepaalde ziektes te kunnen bestrijden, door op de juiste plaats de juiste dosis te verspreiden.

Aan de lancering van de T16 is buiten China geen ruchtbaarheid gegeven. Mogelijk ziet DJI nog geen mogelijkheden om de drone in het buitenland te verkopen, als gevolg van te strikte regelgeving voor heavy duty drones. Mogelijk komt daar verandering in zodra er minder strenge eisen worden gesteld aan dronevluchten boven landbouwgrond.

Inklapbaar ontwerp en IP67 rating

Ondanks de forse afmetingen van de nieuwe landbouwdrone zou deze relatief eenvoudig te vervoeren zijn. Dat heeft DJI bereikt door middel van een modulair ontwerp en een inklapbaar chassis. Daardoor neemt de drone in ingeklapte toestand 75% minder ruimte in dan wanneer deze uitgeklapt is.

De basis van de landbouwdrone wordt gevormd door een koolstoffiber chassis. De drone heeft een IP67 rating, wat betekent dat de drone ook kan vliegen als het regent en geen last heeft van zand en stof. Onderdelen zoals de batterijen en het reservoir kunnen snel gewisseld worden, zodat het systeem snel gebruiksklaar gemaakt kan worden en niet lang aan de grond hoeft te staan voor batterijwissels of het bijvullen van vloeistof.

De accu’s hebben een capaciteit van 17,500 mAh. De lader heeft een laadvermogen van 2600W. Daarmee kunnen vier batterijen gelijktijdig worden opgeladen. In de fast charging mode kan één accu binnen 20 minuten worden opgeladen. Voor de veiligheid worden temperatuur en celspanning door het geïntegreerde batterijmanagementsysteem gemonitord.

Capaciteit en positionering

Zoals al duidelijk wordt uit de naamgeving heeft de T16 een capaciteit van 16 liter sproeivloeistof. De geïntegreerde sprinklerinstallatie heeft 4 motoren en 8 sproeikoppen. De maximale sproeisnelheid is 4,8 liter per minuut. Per baan kan tot 6,5m land worden bestreken.

Dankzij RTK GPS kan de sproeidrone zijn positie tot op de centimeter nauwkeurig bepalen. Middels het bijbehorende PC Earth Station kan het te vliegen traject vooraf zeer precies bepaald worden. Aan de hand van parameters als perceeloppervlakte, vlieghoogte en de gewenste dekking berekent de app automatisch het juiste sproeivolume en het traject.

Bijzonder is de toevoeging van kunstmatige intelligentie: afhankelijk van de grootte en verspreiding van bijvoorbeeld fruitbomen kan de drone automatisch het meest optimale vliegtraject berekenen, in alle drie de dimensies. Daartoe moet eerst een 3D model van het terrein gemaakt worden. Daarvoor zou volgens DJI de Phantom 4 RTK prima geschikt zijn.

Obstakeldetectie en grondradar

Om te voorkomen dat de drone tijdens het uitvoeren van een sproeioperatie ergens tegenaan vliegt is het systeem voorzien van obstakeldetectie in voor- en achterwaartse vliegrichting. Ook beschikt de T16 over een grondradar. Daardoor kan de drone zeer precies zijn hoogte ten opzichte van het land bepalen, ook als er sprake is van stofwolken of mist. Ook ’s nachts kan er doorgewerkt worden: ten behoeve van nachtoperaties is de drone voorzien van een ingebouwde schijnwerper.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier