GeruchtPro

DJI hint op thermische camera voor Mavic 2 Enterprise

Het lijkt erop dat DJI binnenkort een Mavic 2 Thermal op de markt brengt, in de vorm van een add-on infraroodcamera voor de Mavic 2 Enterprise of mogelijk zelfs een heel nieuw model drone in de Mavic 2-serie. Dat blijkt uit een tweet die het bedrijf onlangs online plaatste. Helaas lijkt het nieuwe product meteen al met vertraging op de markt te komen.

Aangekondigd en vertraagd

De tweet in kwestie laat er niet veel onduidelijkheid over bestaan. “It’s going to be 🔥. Will it be a thermal camera for the Mavic 2 Enterprise?”, tezamen met een infraroodopname van een hete beker koffie met daarop het ‘DJI’ logo.

In de tweet werd 17 december genoemd als datum waarop er meer bekend gemaakt zou worden over het nieuwe product. Maar om nog onduidelijke redenen lijkt het erop dat de aankondiging nog even op zich laat wachten, getuige een tweede mysterieuze tweet namens DJI Enterprise: “But what’s a little delayed mystery over the Holidays?”

Infraroodcamera voor Mavic 2 Enterprise

Hoe dan ook heeft het er alle schijn van dat er een Mavic 2 Thermal aan zit te komen. Mogelijk heeft DJI wederom de handen ineen geslagen met FLIR om een warmtebeeldcamera te ontwikkelen die op de uitbreidingspoort van de Mavic 2 Enterprise gemonteerd kan worden. (In onze review van de M2E hintten we al op die mogelijkheid.) De vraag is dan of de kijkrichting van de camera in-flight aangepast kan worden, of dat de camera voorafgaand aan de vlucht met de hand onder de gewenste hoek ingesteld moet worden.

Een tweede mogelijkheid is dat de Mavic 2 Thermal niet beschikt over de RGB zoomcamera die de Mavic 2 Enterprise aan boord heeft, maar dat de infraroodcamera op die locatie is gemonteerd. Dit lijkt ons echter iets minder waarschijnlijk, want het zou het multi-inzetbare karakter van de M2E ondermijnen.

Grote druk

Het feit dat de thermische Mavic 2 vertraging oploopt geeft wel aan dat DJI onder grote druk staat om te innoveren, waarbij het communicatieteam soms te ver op de muziek vooruit wil lopen. Iets soortgelijks gebeurde ten tijde van de lancering van de Mavic 2 Pro en Zoom: ook die introductie liep uiteindelijk vertraging op, mogelijk als gevolg van productieproblemen.

Hoe dan ook zou een thermische uitvoering van de Mavic 2 een zeer interessante toevoeging zijn aan de line-up van DJI. Tot nu toe waren de DJI/FLIR Zenmuse XT en Zenmuse XT2 warmtebeeldcamera’s voorbehouden aan bezitters van de Inspire 1 respectievelijk Matrice-serie drones.

Een drone van het formaat Mavic 2 met serieuze infraroodmogelijkheden en misschien ook een RGB zoomcamera biedt gezien de lange vliegtijd en gebruiksgemak zo mogelijk nog meer mogelijkheden op het gebied van search&rescue, inspecties en security.

CES 2019

Wanneer we de thermische camera voor de Mavic 2 Enterprise kunnen verwachten is dus nog even afwachten, alhoewel de CES 2019 begin januari een voor de hand liggend introductiemoment voor de Mavic 2 Thermal zou zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier