Productnieuws

Nu ook parachutesysteem voor Mavic 2 beschikbaar

Wat is er in geval van een crash nóg veiliger dan een lichtgewicht drone? Een lichtgewicht drone die uitgerust is met een parachutesysteem. Zeker voor operaties boven mensen en bebouwing – iets wat er voor professionele drone-operators aan zit te komen – wil je geen enkel risico nemen als het gaat om drones die om wat voor reden dan ook uit de lucht komen vallen. Daarom is het goed om te weten dat er nu ook voor de Mavic 2 een parachutesysteem voorhanden is.

Noodparachutes

Het parachutesysteem werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Fruity Chutes. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich met haar noodparachutes vooral op de wat zwaardere (professionele) drones, zowel van het type fixed-wing als multirotors. Maar doordat zakelijke gebruikers steeds vaker kiezen voor kleine en lichte drones kwamen daar ook parachutes bij voor bijvoorbeeld de Phantom en Mavic Pro.

Na de lancering van de DJI Mavic 2 lag het voor Fruity Chutes voor de hand om ook een systeem te maken specifiek bedoeld voor deze drone. Zowel de Pro en de Zoom worden ondersteund. De Mavic 2 Automatic Emergency Drone Parachute is lichtgewicht en werkt geheel onafhankelijk van de drone, dus in geval van stroomuitval zal de noodparachute nog steeds werken. Het parachutesysteem wordt eenvoudig bevestigd met een kliksysteem, het is niet nodig om iets vast te schroeven.

Automatisch uitgeworpen

De basis van het systeem wordt gevormd door een ultralichte (28 gram) parachute. Dankzij het ingebouwde automatic trigger system (ATS) wordt deze parachute automatisch uitgeworpen zodra de drone omslaat, tolt of valt. Gemiddeld wordt de parachute na slechts vijf meter vrije val uitgeworpen, ruim voordat de piloot doorheeft dat er iets mis is. Handig is dat de parachute door de gebruiker weer op te vouwen is: het systeem hoeft niet terug naar de fabrikant om gereed gemaakt te worden voor een volgende keer.

Het spreekt voor zich dat de toevoeging van een parachutesysteem een uitstekende mitigerende maatregel is als het gaat om het beperken van de gevolgen van batterijuitval of een andere gebeurtenis die ertoe leidt dat een drone naar beneden komt vallen. Het vliegen boven bebouwing en mensenmenigten wordt binnenkort mogelijk voor volledig ROC-gecertificeerde bedrijven, die daarvoor wel middels SORA’s moeten kunnen aantonen dat ze dat veilig kunnen doen.

Mavic 2 Enterprise

Onduidelijk is nog of de Mavic 2 Automatic Emergency Drone Parachute ook compatible is met de Mavic 2 Enterprise, die naar verluidt binnenkort ook voorzien kan worden van een thermische camera.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier