Incident

Londen Gatwick twee keer achtereen dicht na melding van drones (+updates)

De Londense luchthaven Gatwick heeft woensdagavond en -nacht twee keer stilgelegen nadat er melding was gedaan van nabijvliegende drones. Rond 21.00 uur zouden er drones boven de start- en landingsbaan hebben gevlogen. Kort na 3 uur ’s nachts werd de luchthaven weer geopend. Om 3:45 werden er wederom drones gemeld, met een tweede sluiting tot gevolg. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Omleidingen

Als gevolg van de tijdelijke sluiting van het luchtruim moesten zo’n vijftig binnenkomende vliegtuigen uitwijken en elders landen. Ook vliegtuigen die op het punt stonden te vertrekken moesten aan de grond blijven staan. In sommige gevallen moesten de passagiers urenlang aan boord blijven, in afwachting van groen licht voor het hervatten van het vliegverkeer.

Door de verstoring van het schema kunnen passagiers nog tot donderdagochtend de gevolgen merken van de tijdelijke sluiting. Passagiers die vertrekken of aankomen op Gatwick worden geadviseerd om hun vluchtstatus kort voor vertrek te checken.

Groeiend probleem

Het is niet voor het eerst dat een vliegveld korte tijd dicht moet vanwege meldingen van drones. In maart van dit jaar moest Auckland Airport (NZ) kort dicht vanwege een melding van een drone in de buurt. In augustus was een dronemelding aanleiding om het vliegveld van Delhi af te sluiten.

Dat er drones nabij luchthavens vliegen wordt in sommige gevallen bewezen door de dronepiloten zelf. Zo doken er in 2015 dronebeelden op die gemaakt waren nabij het vliegveld van Istanbul. In 2017 kwamen er soortgelijke beelden maar dan van Tel Aviv naar buiten.

Geofencing

Om te voorkomen dat drones nabij vliegvelden vliegen implementeren een aantal dronefabrikanten waaronder marktleider DJI een techniek genaamd geofencing. Dit softwarematige ‘hekwerk’ rondom vliegvelden wordt in de toekomst zelfs verplicht gesteld. Geofencing is echter niet waterdicht en kan relatief eenvoudig omzeild worden.

Update (14:55)

Het vliegverkeer op Gatwick is nog steeds niet op gang gekomen. Inmiddels wordt vermoed dat er sprake is van een doelbewuste verstoring van de luchthaven. Bewapende agenten zijn aanwezig om het vliegveld, maar men heeft uit angst voor nevenschade niet durven schieten op de drones. Donderdagmiddag waren al meer dan 20.000 reizigers getroffen.

Update (16:18)

De luchthaven heeft tot 16:00 alle vluchten geschrapt. Volgens een woordvoerder zijn er ‘aanzienlijke resources’ aangewend om uit te zoeken wat er aan de hand is en wie er verantwoordelijk is voor de verstoring. Inmiddels zijn honderden vluchten en tienduizenden passagiers gedupeerd geraakt. Het kan nog wel 24 uur duren voordat de dienstregeling weer volgens schema verloopt, zodra de luchtverkeersleiding groen licht geeft om weer te vliegen.

Update (16:50)

Inmiddels is zelfs het leger ingeschakeld om de chaos het hoofd te kunnen bieden. Op Schiphol zijn er honderden reizigers gestrand als gevolg van de sluiting van Gatwick Airport.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Londen Gatwick twee keer achtereen dicht na melding van drones (+updates)

 • Vraag mij af of er geen stralings apparatuur bestaat die de verbinding van drones bestuurders kan verstoren, o.a. laserstraal

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ja, er bestaan zogenaamde drone jammers, die middels stoorsignalen de verbinding tussen controller en drone hinderen of het GPS-signaal waarvan de drone afhankelijk is voor de positionering hinderen. In beide gevallen kan de drone echter onvoorspelbaar reageren en bovendien kunnen stoorsignalen een negatief neveneffect hebben op nabijvliegend luchtverkeer. Niet echt een oplossing vooralsnog.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier