Gatwick wéér dicht na nieuwe drone sightings (+update)

Vliegveld Londen Gatwick heeft vrijdagavond opnieuw het luchtruim moeten sluiten nadat er voor de derde avond op een rij meldingen binnenkwamen van drones. Ondanks de grote politiemacht die afgelopen dagen op de been is gebracht tast men nog steeds in het duister als het gaat om de bestuurder(s) van de onbemande luchtvaartuigjes en het motief om het vliegveld te ontregelen.

Nog geen dag in bedrijf

Het nieuws dat Gatwick Airport wederom alle vluchten heeft moeten cancelen kwam iets na 17:00 naar buiten en is inmiddels op Twitter bevestigd door de luchthaven. De luchthaven was amper een dag weer in bedrijf nadat al het luchtverkeer ruim 24 uur had stilgelegen, nadat er woensdag voor het eerst drones waren waargenomen. Tienduizenden reizigers werden getroffen door de chaos.

Ondanks het feit dat de persoon (of de groepering) die verantwoordelijk is voor de drones rond de luchthaven nog niet is opgepakt, werd vrijdagmorgen toch besloten om het vliegverkeer weer op gang te brengen. Dit na garanties van de politie dat de situatie onder controle was, mede na installatie van mobiele dronedetectors op de daken van de verkeerstoren.

Pilotenvakbond bezorgd

De Britse pilotenvakbond BALPA was het vanmorgen al niet eens met de beslissing om de luchthaven weer te openen. “Het is mogelijk dat ongewenste drones niet opgemerkt worden door de detectiesystemen of zich begeven in aanvliegroutes net buiten de gecontroleerde zone”, schreef de organisatie vanmorgen in een verklaring.

Update (20:16)
Het vliegveld is weer geopend. Het bestuur van de luchthaven heeft de volgende verklaring afgegeven: “Flights have now resumed. Airfield movements were suspended while we investigated this as safety remains our main priority. The military measures we have in place at the airport have provided us with reassurance necessary to re-open our airfield.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier