Video

Kijken: Scottish Highlands from above

Het beroep van dronepiloot heeft één nadeel: zelfs op vakantie ben je vaak nog met je werk bezig, namelijk het vliegen met drones. Vraag maar aan Tim Burgmeijer (Aerial Footage Holland), die onlangs met zijn vriendin én zijn drone per camper een rondreis maakte door Schotland. De mooiste shots verwerkte hij in de compilatievideo Scottish Highlands from above.

Van Edinburgh tot Isle of Skye

Ook al duurde de reis maar een week, er werden flink wat locaties aangedaan. “We zijn begonnen in Edinburgh, tevens eindpunt van de reis. Ons verste punt was Isle of Skye. In de video zijn plekken te zien zoals Ben Nevis, Glenfinnan Viaduct, The Old Man of Storr (Isle of Skye), Eilean Donan Castle en Kilchurn Castle. Vooral het eiland Isle of Skye was een topper om opnames te maken.”

Voor het maken van de beelden maakte Tim gebruik van de DJI Phantom 4 Pro. Alle shots werden gedraaid in 4K 50 fps, met het D-log kleurprofiel. De camera werd uitgerust met Cinema Serie filters van PolarPro. De video werd in Adobe Premiere gemonteerd. Voor de color grading zijn een aantal luts gebruikt van PolarPro. Afgezien van wat versnellingen voegde Tim verder weinig effecten toe.

Uitdagingen en regelgeving

Het maken van de droneshots was nog niet eenvoudig. “Schotland staat bekend om niet al te best weer. Het was een uitdaging om überhaupt te kunnen vliegen. Hoe de wind om de bergen draait is iets waar je rekening mee moet houden. Gelukkig is het allemaal goed gegaan. Wel moest ik af en toe de drone droogmaken als het miezerde. Door het weer kon ik niet altijd beelden maken.”

Als professioneel dronepiloot had Tim zich goed voorbereid op de regelgeving in Schotland. “De regels in Schotland zijn redelijk hetzelfde als in Nederland. Wel zijn er grote laagvlieggebieden. Vooraf kun je controleren of die geactiveerd zijn. Ook waren er bij veel toeristische plekken drone-verbodsborden. Die zijn overigens niet onderbouwd in de regelgeving. Maar in de periode dat wij er waren was er meestal niemand. Hierdoor kon ik zonder gevaar toch vliegen, waarbij ik natuurlijk genoeg afstand hield tot bepaalde objecten.”

Aanrader

Al met al is Schotland volgens Tim een ideaal land voor dronevliegers. “Het is zeker een aanrader om je drone mee te nemen naar Schotland. Onderweg kom je ook andere vliegers tegen, waarmee je tips kunt uitwisselen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Kijken: Scottish Highlands from above

  • Inspirerend! Ik ga in de zomer van 2020 naar de highlands … ja, met drone.

    Beantwoorden
  • Ik ga juni 2022 een campertrip door schotland maken. Ben nu aan het oriënteren wat voor drone ik wil aanschaffen. Heb er 1 op het ook die tot windkracht vier uit de voeten schijn te kunnen (en net geen 250 gram zodat brevet niet nodig is. Heb je nog tips waar ik op moet letten in Schotland?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier