Drone van Unicef bezorgt voor de eerste keer vaccinaties

Om ervoor te zorgen dat ook kinderen die in afgelegen dorpen op het eiland Vanuatu wonen gevaccineerd worden wil Unicef gebruik gaan maken van delivery drones. Onlangs werd een eerste succesvolle testvlucht uitgevoerd. Het Australische bedrijf dat de drones levert krijgt betaald per succesvol uitgevoerde vlucht.

Geïsoleerde dorpen

De pasgeboren baby Joy Nowai kreeg als eerste zuigeling de door de drone aangevoerde vaccinaties tegen hepatitis and tuberculose ingespoten. “Normaal gesproken staat er voor het ophalen van de vaccinaties een wandeltocht van een paar uur, nu hoefde ik maar vijftien minuten te lopen”, meldde een zuster die verantwoordelijk is voor het vaccinatieprogramma van Unicef.

De geïsoleerde ligging van veel dorpen is de voornaamste reden dat zo’n 20% van de pasgeborenen op Vanuatu nooit wordt ingeënt. De archipel bestaat uit 83 vulkanische eilanden, waarvan een groot deel alleen via kleine bootjes bereikt kan worden. Verder is er in veel dorpen geen elektriciteit, zodat de vaccinaties niet gekoeld kunnen worden opgeslagen. Om die reden experimenteert Unicef met drones voor de distributie van medische hulpgoederen.

Australische startup

De dronevluchten worden uitgevoerd door de Australische startup Swoop Aero. Die krijgen alleen betaald voor succesvol uitgevoerde vluchten, dus de drive om het project tot een succes te maken is groot. Volgens oprichter Eric Peck is de drone in staat om windstoten van 50 km/uur te weerstaan, bij een kruishoogte van zo’n 150 meter.

De fixed-wing drones van Swoop Aero kunnen ruim 50 kilometer vliegen en zeer nauwkeurig landen op de eindbestemming. Er kan 2,5 kg aan nuttige lading mee, waaronder de vaccinaties en ijs om ze koel te houden tijdens de vlucht. Ook is er voorzien in een thermometer die de temperatuur gedurende de vlucht in de gaten houdt.

Satellietverbinding

Binnenkort gaat het bereik van de drone omhoog naar zo’n 140 km, voor de heen- en terugreis. Voor de aansturing maakt het toestel contact met het Iridium satellietnetwerk en is de drone dus niet afhankelijk van een lokale radioverbinding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier