Nieuws

Valkenburg wordt alsnog testcentrum voor drones

Na jarenlange discussie over de toekomst van voormalig vliegkamp Valkenburg lijkt het erop dat het terrein alsnog plaats gaat bieden aan een testcentrum voor drones. Dat hebben de gemeenten Katwijk en Wassenaar, de Provincie Zuid-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf met elkaar afgesproken. Ook worden er vijfduizend woningen gebouwd op het terrein.

Unmanned Valley

Het idee om van het voormalige marinevliegveld een plek te maken waar gevlogen kan worden met experimentele onbemande luchtvaartuigen is inmiddels al bijna vijf jaar oud. Onder de naam ‘Unmanned Valley’ zou er niet alleen een stuk luchtruim voor testvluchten gereserveerd worden, maar ook plaats geboden worden aan innovatieve bedrijven.

Als de gemeenteraden van Katwijk en Wassenaar en de Provinciale Staten van Zuid-Holland definitief instemmen met het plan dan wordt de Unmanned Valley eindelijk werkelijkheid. Er is al een tijdelijke luchthavenregeling getroffen voor de dronezone, een oefengebied van 500 bij 500 meter. Op het terrein zijn al een paar dronegerelateerde bedrijven gevestigd, waaronder Dutch Drone Academy, Drone Center Valkenburg en Aerialtronics.

‘Jarenlang praten’

Er is lang gediscussieerd over het plan omdat het gebied rondom bestemd is voor woningbouw en gevreesd werd voor geluidsoverlast voor omwonenden. De komende jaren moet blijken of die vrees terecht is. In 2023 wordt er besloten of er definitief een testveld komt.

Eén van de trekkers van Unmanned Valley is prins Pieter-Christiaan van Oranje. Volgens hem leent het voormalige vliegveld in het hart van de Randstad zich uitstekend voor een testcentrum, mede gelet op de nabijheid van de universiteiten van Leiden en Delft. “Het heeft vele jaren van praten, rapporten schrijven en overtuigen gekost, maar nu is er dus resultaat!”

Andere drone-testcentra

Andere drone-testlocaties in Nederland zijn Aviolanda bij Woensdrecht, het NLR testcentrum bij Marknesse, Space53 in Twente en de Dronehub op Groningen Airport Eelde. In België opende onlangs DronePort haar deuren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier