Achtergrond

De 10 best gelezen artikelen op Dronewatch in 2018

Geruchten over aankomende drones van DJI, diverse reviews en de invoering van de nieuwe privacywet: in dit overzicht van de 10 best gelezen artikelen op Dronewatch in 2018 zie je waar de belangstelling van onze lezers afgelopen jaar vooral naar uitging.

Ruim 350 achtergrondverhalen, nieuwsberichten, reviews en opiniestukken publiceerde de redactie van Dronewatch het afgelopen jaar. Bij elkaar werden deze bijna 900.000x gelezen, door ruim een kwart miljoen bezoekers. Maar welke artikelen werden nu echt verslonden? We zetten de populairste artikelen voor je op een rijtje. Traditiegetrouw beginnen we met nummer 10 en eindigen we met het best gelezen artikel.

10. DJI hint op zoomcamera voor nieuwe Mavic Air

Medio januari werd er volop gespeculeerd op de aankomende Mavic Air van DJI. Even leek het erop dat de Mavic Air voorzien zou zijn van een zoomcamera (iets waar DJI zelf op hintte), maar dat bleek achteraf niet het geval. Er zou in 2018 wel een DJI drone met een zoomcamera verschijnen, namelijk de Mavic 2 Zoom. Maar die verscheen pas in augustus.

9. Wat betekent de AVG voor dronefotografen en -videomakers?

De invoering van de nieuwe privacywet AVG hield ook dronevliegers flink bezig. Want wat betekent de AVG voor (professionele) dronefotografen en -videomakers? Dronewatch zette de belangrijkste gevolgen op een rijtje en dat werd goed gewaardeerd door onze lezers.

8. DJI introduceert Mavic 2 Zoom en Mavic 2 Pro

Reikhalzend werd afgelopen jaar uitgekeken naar de opvolger van de populaire Mavic Pro. Die kwam in de vorm van de Mavic 2, die in twee uitvoeringen op de markt verscheen: een versie met 2x optische zoomcamera en een versie met een Hasselblad-camera. Helemaal onverwacht kwam de lancering trouwens niet, want in de weken voorafgaand aan de introductie lagen alle specificaties al op straat.

7. Droneshow voor het eerst in Nederland te zien

In de aanloop naar de Amsterdam Drone Week was er eind juli iets bijzonders te zien boven het IJ in Amsterdam: een droneshow waarbij honderden drones gelijktijdig een dynamisch kunstwerk uitbeeldden. Het feit dat de show in het donker en in CTR Schiphol werd opgevoerd deed vooral bij professionele dronevliegers wat wenkbrauwen fronsen, maar uiteindelijk was iedereen het over eens dat dit een mooie opmaat was naar ruimere mogelijkheden voor iedereen.

6. Mavic Pro 2, Inspire 3 en eerste DJI fixed-wing drone op komst

Afgelopen jaar draaide de geruchtenmachine over aankomende drones van DJI wederom overuren. Sommige speculaties bleken ongegrond, zoals die over een aankomende Inspire 3 en een fixed-wing toestel. De Mavic 2 Pro kwam er zoals we weten uiteindelijk wel.

5. Nieuwe drone nofly-zone kaart zorgt voor verwarring

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zorgde in augustus voor veel reuring door een vernieuwde dronekaart te publiceren, waarop ineens alle Natura 2000-gebieden in Nederland gearceerd bleken te zijn. Betekent dat nu wel of geen vliegverbod, vroegen veel dronevliegers zich af. Op die vraag is nog altijd geen duidelijk antwoord gegeven door het ministerie.

4. Kijken: 360º luchtfototour langs de dorpen op Texel

Geweldig toch, een 360º luchtfototour langs de dorpen op Texel? In opdracht van het Texelse videoproductiebedrijf Videolux verzorgde Dronewatch deze unieke VR-tour, die door veel Dronewatch-lezers goed gewaardeerd werd. Ook veel Texelaars bezochten Dronewatch om de tour te bekijken.

3. DJI Mavic 2 Zoom review

Daar was-ie dan: de Mavic 2. Dronewatch beschikte als één van de eersten in Nederland over de zoomversie van de nieuwe compacte drone. We maakten er een uitgebreide (video)review van, die zeer goed werd gelezen en bekeken. Vandaar deze 3e positie.

2. Tello: een ‘powered bij DJI’ microdrone voor minder dan $100

Bij het samenstellen van dit top-10 overzicht waren we eerlijk gezegd een beetje verrast door de populariteit van ons nieuwsbericht over de Tello drone, een ‘powered by DJI’ drone van nog geen 100 dollar. Blijkbaar zijn veel lezers bijzonder geïnteresseerd in dit soort microdrones.

1. DJI Mavic Air review

Met stip op 1 (goed voor bijna 3% van al onze page views dit jaar): onze review van de DJI Mavic Air. We waren dan ook uiterst te spreken over deze zeer capabele 4K travel drone. Nog steeds is de Mavic Air wat ons betreft de nummer 1 als het gaat om formaat/prestatie-verhouding, alhoewel de Mavic 2 gevaarlijk dichtbij komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier