Nieuws

Finse krijgsmacht overweegt civiele dronepiloten in te schakelen voor grensbewaking

Het Finse ministerie van Defensie overweegt om civiele dronepiloten in te schakelen die de grens met Rusland moeten gaan bewaken als daar aanleiding toe bestaat. Zowel hobbypiloten als professionele dronevliegers hebben een brief ontvangen waarin gevraagd wordt of men voor dit idee openstaat en onder welke voorwaarden men mee kan doen.

Grensbewaking

Het plan is een direct gevolg van de toenemende spanningen tussen Rusland en Finland. Tussen de twee landen loopt een grens van ruim 1.300 kilometer, grotendeels door dunbevolkt en zwaar bebost gebied. Het Finse leger zoekt nu naar manieren om die grens beter te bewaken. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de inzet van drones.

Om in geval van dreiging genoeg drones te kunnen inzetten om de gehele grensstreek te bewaken overweegt het Finse defensieministerie ook de inzet van civiele dronepiloten. Dronevliegers die zich in het verleden bij het Finse transportministerie hebben gemeld om toestemming te krijgen voor het vliegen van een drone worden nu per brief benaderd, meldt de Finse krant Ilta-Sanomat.

Poule van dronereservisten

In de brief worden de criteria uiteengezet waaraan burgers moeten voldoen om als dronereservist te worden aangemerkt. Zo moet men onder andere Fins staatsburger zijn en de (in Finland nog altijd verplichte) dienstplicht hebben doorlopen. Dronevliegers die bij de politie of bij hulpdiensten werken komen niet in aanmerking.

Begin dit jaar neemt de legerleiding een definitieve beslissing over het plan om een poule van dronereservisten op te bouwen. Wie geselecteerd wordt voor het programma zou dan eens per jaar een training moeten doorlopen.

Anti-drone maatregelen

Momenteel beschikt de Finse grenspolitie over zo’n 50 drones. Na een succesvolle proef in 2017 wil de dienst nu dagelijks drones gaan inzetten voor surveillance en patrouillewerkzaamheden.

Ook worden er anti-drone maatregelen getroffen: per 1 januari heeft de grenspolitie het mandaat gekregen om ‘met technologische middelen’ of ‘desnoods met geweld’ controle te verkrijgen over ongewenste drones die boven militaire gebieden vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier