Nieuws

Zelf een drone-lichtshow geven? Huur een dronezwerm bij UVify

Morgen gaat in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) van start, de beurs waarbij droneliefhebbers van oudsher hun vingers kunnen aflikken. Alhoewel de piek qua nieuwe drones wel een beetje achter ons ligt, verwachten we komende week toch een paar leuke aankondigingen op dronegebied. Eén zo’n aankondiging komt van het Amerikaanse bedrijf UVify, dat dronezwermen op abonnementsbasis gaat aanbieden.

Vervanging voor vuurwerk

Wereldwijd worden er steeds vaker lichtshows gegeven met drones. Een prima vervanging voor vuurwerk als je het ons vraagt, en nog veiliger en milieuvriendelijker ook. Het geven van een droneshow is echter niet voor iedereen weggelegd, wegens het hoge prijskaartje dat aan zo’n optreden zit: partijen als Intel en Ehang komen naar verluidt pas opdraven als er een paar ton wordt neergelegd.

Het Amerikaanse bedrijf UVify wil daar verandering in brengen. Het bedrijf ontwikkelde een quadcopter specifiek die specifiek bedoeld is voor het geven van lichtshows, de IFO (“Identifiable Flying Object”). Deze drones onderscheiden zich door een lange vliegduur van ruim 25 minuten, langer dan de meeste andere showdrones van dit moment. De ingebouwde kleurenled kan maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren uitstralen. De drones kunnen nog vliegen bij windkracht 5.

Niet afhankelijk van GPS

Bijzonder is ook de manier waarop de drones hun positie vaststellen. Daarvoor wordt namelijk geen gebruik gemaakt van GPS. Dat heeft als voordeel dat een (moedwillige) verstoring van het GPS-signaal niet meteen leidt tot een dronezwerm die op hol slaat, zoals enige tijd geleden in Hong Kong gebeurde. Ook kunnen de drones indoor shows opvoeren. Om dat mogelijk te maken heeft UVify eigen bewegingssensoren ontwikkeld.

De aansturing van de drones gaat middels een open source softwarepakket genaamd Blender. Hierin kunnen eenvoudig 3D vormen gecreëerd worden, die de basis vormen voor de choreografie die door de drones uitgevoerd wordt. De communicatie tussen de centrale computer en de drones verloopt via wifi, met een backup radio verbinding als dat nodig is. Na het uploaden van het programma hoeft de gebruiker alleen nog op ‘start’ te drukken om de drone-lichtshow te laten beginnen.

Drone as a Service

Het meest bijzondere gegeven is dat UVify de zwermdrones gaat aanbieden als een service. Daartoe heeft het bedrijf een “Drone as a Service” (DaaS) abonnementsvorm ontwikkeld. Voor een kleine 90 euro per maand per drone kan een zwerm afgenomen worden, met een minimum van 20 drones (of een veelvoud daarvan). Het idee is dat organisators van feesten, clubs en casino’s op die manier zelf droneshows kunnen gaan geven. UVify zorgt achter de schermen voor de technische support en het onderhoud van de drones.

Voordat je UVify belt om een dronezwerm naar Nederland te halen is het wel goed om te bedenken dat je niet zomaar ’s nachts in de buitenlucht een stel drones mag laten vliegen. Daar heb je dan wel een speciale ontheffing voor nodig, en om die te verkrijgen moet je van goeden huize komen. De drones indoor laten vliegen kan natuurlijk wel, daar geldt de regelgeving immers niet. In dat geval is het goed om te weten dat UVify de drones ook kan uitrusten met prop guards.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier