Yuneec toont RTK-versie van H520 hexacopter

Dronemaker Yuneec heeft op de CES een Real Time Kinematic (RTK)-uitvoering van de H520 hexacopter getoond. De H520 RTK is bedoeld voor toepassingen waarbij centimeternauwkeurige plaatsbepaling vereist is. Het toestel werd ontwikkeld in samenwerking met de Zwitserse startup Fixposition. Volgens Yuneec gaat het om één van de snelste RTK-systemen ter wereld.

RTK via basisstation of netwerk

Normaal gesproken zit er altijd een flinke foutmarge in de positiebepaling van een drone, als gevolg van afwijkingen in het GPS-signaal. Dankzij lokale foutcorrectie in de vorm van RTK is die onnauwkeurigheid flink terug te brengen. Dat is met name voor belang bij toepassingen zoals mapping en inspecties. De nauwkeurigheid is 1 cm + ppm horizontaal / 1.5 cm + ppm verticaal.

De H520 RTK kan op twee manieren het RTK-correctiesignaal ontvangen. De eerste optie is om gebruik te maken van een base station. Als dat niet praktisch is om wat voor reden dan ook, dan kan de gebruiker van de drone ook kiezen voor netwerk RTK. In dat geval wordt het correctiesignaal via een mobiele dataverbinding afgeleverd door een service provider. Het is ook mogelijk om achteraf een correctie op de GPS-data door te voeren, middels Post Processed Kinematics (PPK).

De RTK-technologie is afkomstig van het Zwitserse bedrijf Fixposition. Binnen dertig seconden na inschakelen zou de drone al gebruiksklaar zijn, claimt Yuneec. Bijkomend voordeel van de techniek is dat de drone beter bestuurbaar blijft in situaties waarbij er een slecht GPS-signaal voorhanden is, zoals in ravijnen, in bossen of nabij bebouwing.

Ready to fly of upgrade

De H520 RTK komt als kant en klaar systeem op de markt. Bestaande gebruikers van een eerder aangeschafte H520 hexacopter kunnen hun systeem ook laten upgraden met de RTK-module.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!