Drone mee op vakantie naar Canada? Per 1 juni 2019 gelden er nieuwe regels

Ga je dit jaar naar Canada op vakantie en ben je van plan om je drone mee te nemen? Houd er rekening mee dat daar op 1 juni 2019 nieuwe droneregels worden ingevoerd. Drones moeten dan geregistreerd zijn en dronevliegers moeten eerst online examen doen. Er zit echter een addertje onder het gras: buitenlandse dronevliegers vallen buiten de boot.

Vliegbewijs en registratie

De nieuwe regelgeving is zowel bedoeld voor recreatieve als beroepsmatige dronepiloten. Voor dronevluchten met een relatief laag risico (niet boven bebouwing of nabij mensen en wegen) is een Pilot Certificate – Basic Operations benodigd. Die kan worden aangevraagd na het doorlopen van een online kennistoets. Tevens dient de drone geregistreerd te worden en moet het registratienummer op de drone aangebracht worden.

De nieuwe regels gelden voor drones tussen de 250 gram en 25 kg, waarmee binnen het zicht wordt gevlogen (VLOS). Speelgoeddrones die minder wegen dan 250 gram zijn uitgezonderd van de nieuwe regels.

Wie bij een controle geen vliegbewijsje kan tonen of vliegt met een ongeregistreerde drone kan een boete tegemoet zien die kan oplopen tot duizend Canadese dollars. Dronevliegers die al dan niet bewust anderen in gevaar brengen door bijvoorbeeld veel te hoog te vliegen kunnen zelfs celstraffen opgelegd krijgen.

Niet voor buitenlandse toeristen

Maar helaas voor toeristen die op vakantie met hun drone willen vliegen: het registreren van een drone of het doorlopen van het examen is vooralsnog niet mogelijk voor mensen die niet de Canadese nationaliteit hebben.

Wil je vanaf 1 juni 2019 toch als buitenlander met een drone in Canada vliegen, dan zul je een Special Flight Operations Certificate moeten aanvragen. Dat kan alleen als je een vliegbewijs kan overleggen dat officieel erkend is door het transportministerie in het land van herkomst. Dat kan een ROC-light zijn, of een RPA-L. Recreatieve dronevliegers vallen vooralsnog buiten de boot, want er bestaat in Nederland nog geen officieel erkend vliegbewijs voor hobbyvliegers.

In de illegaliteit

Kortom: wie na 1 juni 2019 naar Canada afreist, kan de drone maar beter thuislaten. Het is te hopen dat het Canadese transportministerie snel met een werkbare oplossing komt, want we voorzien dat mensen anders onbewust de illegaliteit worden ingejaagd.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.