Review

DJI Osmo Pocket review: een handige aanvulling op je drone

Tegenwoordig kun je als videomaker niet meer met goed fatsoen aankomen met een video die alleen uit droneshots bestaat. Een drone is slechts een hulpmiddel om een verhaal te vertellen, geen doel op zich. Vaak zijn shots op grondniveau onontbeerlijk voor het hele verhaal. Maar verwend als we zijn door de vloeiende beelden die tegenwoordig uit onze drones rollen, moeten ook de grondbeelden superstabiel zijn. Is de nieuwe Osmo Pocket van DJI de ultieme tool voor reislustige videomakers?

Met dank aan Kamera Express voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar

Stabiel filmen vanuit de hand

Stabiele videobeelden maken is geen sinecure, zeker niet vanuit de hand. Alhoewel je prima met een drone waarvan de motoren stilstaan vanuit de hand kunt filmen is dat toch niet echt een heel handige optie. DJI kwam een paar jaar geleden met een oplossing: een gimbalgestabiliseerde camera op een handvat, de DJI Osmo. Die had als belangrijk nadeel dat je niet echt goed zonder smartphone kon filmen. En echt heel compact was de Osmo nou ook weer niet.

Net voor de feestdagen kwam DJI met de Osmo Pocket (€ 359,- bij Kamera Express) op de markt, een superhandzame action cam met minuscuul touchscreen en een drieassige gimbal ten behoeve van de beeldstabilisatie. Ideaal voor dronepiloten die ook wel eens mooi vloeiende grondbeelden willen maken, was onze eerste gedachte tijdens de productaankondiging. In deze review bekijken we of de Osmo Pocket inderdaad een handige aanvulling is op je drone.

De Osmo Pocket is zeer compact en beschikt over een ingebouwd display

Wat is de Osmo Pocket?

DJI heeft in de afgelopen jaren ongelooflijk veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen en fabriceren van kleine maar hoogwaardige camerasystemen ten behoeve van travel drones zoals de Spark en de Mavic Air. Ondanks het compacte formaat van die drones leveren ze een zeer indrukwekkende beeldkwaliteit af, zoals al bleek uit onze eerdere reviews. De compacte Mavic Air bijvoorbeeld filmt probleemloos in 4K, terwijl de camera langs drie assen gestabiliseerd is, net zoals bij de grotere drones het geval is.

Die techniek heeft DJI nu in de vorm van een nieuwe Osmo samengebracht, maar dan in een supercompact formaat. De Osmo Pocket is niet veel groter dan een reep Snickers en heeft ongeveer hetzelfde gewicht (116 gram om precies te zijn). Ondanks de geringe afmetingen is de Osmo Pocket de eerste Osmo met een ingebouwd display. De camera filmt in maximaal 4K resolutie, net zoals de meeste action cams tegenwoordig.

Net zoals bij de eerste generatie Osmo (en later de Osmo Pro) kun je de Osmo Pocket ook bedienen middels je smartphone. Het grote verschil is dat je dan niet eerst via wifi een verbinding hoeft te maken, wat één van onze grootste bezwaren was tegen de oorspronkelijke Osmo. Nu plug je de Osmo Pocket eenvoudig via een adapter connector in de socket van je telefoon en je hebt meteen verbinding. Maar zoals verderop zal blijken in deze review, is de Osmo Pocket eigenlijk prima te bedienen zonder aangekoppelde telefoon.

Specificaties

Het eerste waar we altijd benieuwd naar zijn bij de ingebruikname van een nieuwe camera zijn de specificaties. De Osmo Pocket stelt niet teleur qua specs: filmen kan in maximaal 4K resolutie, bij een framerate tot 60 fps. Het is ook mogelijk om in slow motion te filmen met 120 fps. Dan gaat de maximale resolutie echter omlaag naar 1080p HD. De bitrate is net zoals bij de Mavic Air 100 Mbps. De beelden worden weggeschreven op een microSD geheugenkaartje.

De camera heeft een vaste diafragmawaarde van f/2.0. De lens heeft een brandpuntsafstand van 26 mm equivalent, wat resulteert in een beeldhoek van 80º. De sensor is van het formaat 1/2.3”, net zoals die van de Mavic Air en Mavic 2 Zoom. De lichtgevoeligheid loopt uiteen van ISO 100-3200. De maximale fotoresolutie is 12 megapixels. Video wordt weggeschreven met behulp van de h.264 codec; de Osmo Pocket ondersteunt (nog) niet de efficiëntere h.265 compressie. Audio opnemen doet de Osmo Pocket middels twee ingebouwde microfoons. Er is geen aansluiting voor een externe microfoon.

De beeldstabilisatie is geheel mechanisch. Daartoe is de camera bevestigd op een compacte maar degelijk aandoende gimbal. Bij het inschakelen van de Osmo Pocket draait de gimbal even alle kanten op, ter calibratie. Alles bij elkaar duurt het opstarten nog geen 5 seconden. De Osmo Pocket wordt van voeding voorzien door een ingebouwde accu, die voldoende capaciteit heeft om zo’n twee uur achtereen te filmen. Opladen doe je via de USB-C connector aan de onderzijde.

Dankzij de f/2.0 lens kun je leuk spelen met scherptediepte en focus

Display en bediening

Voor een snelle preview van wat je aan het vastleggen bent is de Osmo Pocket voorzien van een display met een beelddiagonaal van 1” (ongeveer 2,5 cm). Het display toont naast het camerabeeld ook de batterijstatus, de opnamemodus en gekozen resolutie, en de resterende geheugencapaciteit. Het display heeft een hoge pixeldichtheid, waardoor je best goed kunt zien wat de camera registreert. Daardoor is de Osmo Pocket prima standalone te gebruiken, iets wat met de eerste Osmo niet kon.

De bediening van de Osmo Pocket verloopt ofwel via een aangekoppelde smartphone (in ons geval een iPhone 8+), ofwel via het touchdisplay en de slechts twee knoppen die de camera telt. Via swipebewegingen op het kleine display kun je de verschillende features van de camera bereiken. Dat werkt vrij intuïtief: vanuit de beeldpreview swipe je naar links voor de opname-instellingen, naar beneden voor de settings, naar rechts om opnamen te bekijken en naar boven om een aantal gimbalfuncties te bedienen. Het starten van een opname of het maken van een foto doe je met de ontspankop.

Wil je echt goed kunnen zien wat je aan het filmen of fotograferen bent, of wil je toegang krijgen tot het uitgebreidere instellingenmenu, dan ontkom je er niet aan om je smartphone te koppelen. Daartoe bevestig je eerste de meegeleverde smartphone adapter op de Osmo Pocket. Die kan gewoon blijven zitten, ook als je telefoon niet is aangekoppeld. Bij het aansluiten van de camera start je telefoon automatisch de DJI Mimo-app op (die moet je natuurlijk wel eerst even installeren).

DJI Mimo-app

Waar de eerste Osmo nog met de DJI Go-app bediend werd, heeft DJI nu een aparte app ontwikkeld voor de Osmo Pocket: Mimo. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Eenmaal geïnstalleerd start de app automatisch op zodra je de Osmo Pocket aankoppelt. Je krijgt dan direct een beeldvullende live preview. Via het scrollmenu rechts in beeld kun je switchen tussen Video, Photo, Pano, Slowmotion en Timelapse.

Via de iconen aan de linkerzijde van de live weergave kun je de camerasettings aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de de resolutie instellen op 1080p HD of 4K, de framerate variëren (30/60 of 25/50 fps), en de opnamekwaliteit instellen op fine of super fine. Die laatste stand is alleen niet beschikbaar in de hoogste framerates. Ook kun je de manier waarop de gimbal reageert aanpassen: de reactiesnelheid kan in 2 standen gezet worden en je hebt de mogelijkheid om de gimbal op fpv te zetten.

De app werkt intuïtief en in de praktijk heb je snel door hoe deze werkt. Er zijn flink wat minder menu’s en settings dan in de DJI Go-app, waardoor je niet snel zult ‘verdwalen’ in de app. Voor ervaren videomakers zijn er functies als histogram, kaderlijnen en witbalans. Leuk is de mogelijkheid van ActiveTrack: je tekent dan een kader om het object dat je wilt volgen en de camera blijft gericht op het onderwerp, hoe je het handvat ook houdt. Het onderwerp moet alleen niet te snel bewegen.

Het hoofdscherm van de DJI Mimo app. ActiveTrack is geactiveerd

Test 1: travel video

Voor de eerste test gingen we een paar dagen op pad in het Moezelgebied in Duitsland. Daar maakten we in een berijpt bos flink wat opnamen met zowel de Mavic 2 Zoom als de Osmo Pocket. Het resultaat kun je in de video zien. Er werd gefilmd in 1080p HD bij 50 fps, met af en toe wat slow motion shots met 120 fps.

De Osmo Pocket is absoluut ideaal voor het make van travel video’s, zeker in combinatie met een drone. De camera is zo klein dat deze makkelijk in je broekzak past, en je kunt ‘m dus overal en altijd meenemen. Omdat de camera zo snel opstart hoef je niet bang te zijn dat je een shot zult missen. Het ingebouwde display is een uitkomst: tijdens onze test koppelden we de Osmo Pocket eigenlijk nooit aan de telefoon, behalve om de videosettings aan te passen (wat sinds een recente firmware-update ook niet meer hoeft).

De ingebouwde accu bevat genoeg energie om de dag door te komen. Natuurlijk waren we niet aan één stuk aan het filmen, het ging om veel korte shorts met veel in- en uitschakelen van de camera tussendoor. Alle grondopnamen in onderstaande video werden gemaakt met de Osmo Pocket, zonder aangekoppelde telefoon.

Test 2: motionlapse

Het feit dat de camera middels een gimbal gestabiliseerd wordt brengt een aantal creatieve mogelijkheden met zich mee. Erg gaaf is de optie om met een druk op de knop timelapses of motionlapses te maken. Een motionlapse is niets anders dan een timelapse waarbij de camera ondertussen langzaam beweegt. Je geeft de gewenste eindpunten op door de camera met de hand op het begin- en einddoel te richten, waarna de Osmo Pocket automatisch de serie foto’s schiet en deze aan elkaar plakt tot één videofragment. Je kunt zowel de intervalduur als gewenste lengte van de uiteindelijke video opgeven.

Voor onderstaande video liepen we een rondje in het Valkenboskwartier in Den Haag, en zetten de camera op een paar fotogenieke locaties neer. Het interval werd ingesteld op 3 seconden (korter kan helaas – nog – niet), bij een opnameduur van 10 minuten. Dat leidt bij een framerate van 30 fps tot clips van ca. 6 seconden.

Test 3: nachtopnamen

De Osmo Pocket heeft natuurlijk maar een kleine beeldsensor. Dat betekent doorgaans dat je bij weinig licht al snel last krijgt van ruis en onscherpte. Om de prestaties van de camera in het donker op de proef te stellen maakten we een aantal nachtopnamen van het in kerstsferen gedompelde historische stadje Bernkastel-Kues.

Alhoewel er flink wat ruis te zien is in de beelden en de scherpte enigszins te wensen overlaat (vooral zichtbaar als je de video beeldvullend afspeelt), zijn we niet ontevreden met de resultaten. Zeker de kleurbalans is niet onaardig. Je kunt nu eenmaal geen professionele kwaliteit verwachten van een camera met zo’n kleine sensor, maar voor een vakantievideo volstaan de beelden prima.

Test 4: journalistieke video

Een derde scenario waarin we de Osmo Pocket gebruikten voor het maken van opnamen was een journalistiek getinte video, van de ravage als gevolg van het uit de hand gelopen op het strand van Scheveningen. Ook hier geldt weer dat de compacte form factor ideaal is: omstanders hebben niet eens in de gaten dat je aan het filmen bent. Zeker in combinatie met een compacte drone zoals de Mavic Air of Mavic 2 kun je als videojournalist alle kanten op.

Alle grondopnamen in onderstaande video werden gemaakt met de Osmo Pocket, op 1080p 50 fps, zonder aangekoppelde telefoon.

Test 5: (panorama)fotografie

Naast het filmen op gewone snelheid of in slow motion biedt de Osmo Pocket nog meer creatieve mogelijkheden. Zo is er voorzien in een panoramamodus, waarbij je de keuze hebt uit een 180º panorama op basis van één strook van 4 foto’s, of een pano op basis van drie stroken van 3 foto’s elk. Het nadien aan elkaar plakken van de  afzonderlijke foto’s gaat geheel automatisch in de Mimo-app.

Deze functie werkt heel aardig, ook vanuit de hand. Het is wel belangrijk dat je de camera zo stil mogelijk houdt en dat er geen bewegende voorwerpen in beeld zijn, want dat geeft mogelijk rare stitchfouten.

Hieronder vind je drie voorbeeldfoto’s die vanuit de hand werden gemaakt: één gewone foto, één 180º pano en een 3×3 pano. Tussen de opnamen werd de positie van de camera niet veranderd.

Gewone foto
180º pano op basis van 4 afzonderlijke foto’s
3×3 pano, op basis van 9 afzonderlijke foto’s

Minpunten en beperkingen

We liepen tijdens het uitvoeren van onze testen wel tegen een aantal beperkingen en minpunten aan. Ten eerste heeft de camera nogal de neiging om te onderbelichten. Soms zijn er situaties dat je even snel de belichting wilt aanpassen, maar zonder aangesloten smartphone kun je deze instelling niet aanpassen.

Ten tweede is het soms lastig om te zien of de camera nu wel focust op het juiste onderwerp, zeker als je dicht op je onderwerp zit. Af en toe had de Osmo Pocket bovendien de neiging om de focus vrij willekeurig te verleggen (‘focus hunting’). Dat kun je alleen goed zien als je filmt met aangekoppelde telefoon. Maar ten tijde van het schrijven van deze review werd een firmware-update voor de Osmo Pocket uitgebracht, waarmee dit probleem verholpen zou moeten zijn. Firmware-updates installeren gaat via de Mimo-app.

Een derde minpuntje: het lijkt wel alsof de Osmo Pocket wat meer last heeft van het kenmerkende ‘deinen’ tijdens het lopen dan andere gimbalgestabiliseerde camera’s. In de reisvideo is dat effect afgezwakt door een aantal fragmenten op 50% van de snelheid weer te geven. (Dat is het voordeel van een hoge framerate: als je op 50 fps filmt, dan houd je op 50% snelheid nog genoeg frames per seconde over voor vloeiend beeld.)

Jammer is dat je de Osmo Pocket niet op een statief of selfiestick kunt bevestigen. Hiervoor moet je aanvullende accessoires kopen. Ook kun je geen externe microfoon aansluiten. Alhoewel we de ingebouwde microfoons niet echt uitgebreid getest hebben, denken we dat het een gemis is dat je niet even een microfoon kunt inpluggen om bijvoorbeeld een interview af te nemen. Ook daarvoor zul je een verloopje moeten aanschaffen.

Tot slot: tijdens het schrijven van deze review liepen we tegen de beperking aan dat je alleen vanuit de Mimo-app kon overschakelen naar de Pro mode. Alleen in die modus kun je kiezen voor 25 of 50 fps, in plaats van de 30/60 fps waar de Osmo Pocket normaal gesproken in filmt. Maar ook dat is inmiddels opgelost middels een firmware-update, en je kunt nu zonder je telefoon aan te koppelen switchen naar 25/50 fps.

Dankzij een recente firmware-update zijn al een aantal problemen waar we tegenaan liepen opgelost

Conclusie

De Osmo Pocket is een kleine maar veelzijdige camera die helemaal niet misstaat in de backpack van een reislustige filmmaker die naast droneshots ook mooi stabiele grondshots wil maken. Je hebt de camera snel in de vingers en de Mimo-app doet ergens denken aan DJI Go, maar dan veel minder complex. De mogelijkheid om panoramafoto’s en motionlapses te maken is echt een leuke toevoeging.

De Osmo Pocket is natuurlijk niet de enige optie. Met de nieuwste GoPro Hero 7 kun je namelijk ook prima gestabiliseerde videoshots maken. De Hero 7 heeft ook een display en is bovendien waterdicht. Met de Hero 7 kun je echter geen panoramafoto’s maken, en ook motionlapses kun je vergeten. Voor actiesporters is de Hero 7 echter wel de beste keuze, zeker als er zonder de handen te gebruiken gefilmd moet worden. Ook is de supergroothoek van een GoPro soms te prefereren voor point of view-opnamen.

Qua beeldkwaliteit is de Osmo Pocket heel capabel. Je zult er weliswaar niet snel professionele videoproducties mee maken, maar daar is deze camera ook niet voor bedoeld. Aan de andere kant: het gezegde: “de beste camera is de camera is die je bij je hebt” is een sterk argument ten gunste van de Osmo Pocket, want je kunt hem echt altijd bij je dragen. Ook kun je dankzij het compacte formaat shots maken die met een grote camera op een Ronin-S niet zo snel mogelijk zijn.

Voordelen

 • Klein en solide
 • Zeer stabiel beeld, alleen ligt ‘deinen’ op de loer
 • Telefoon hoeft niet per se aangekoppeld te zijn dankzij display
 • Koppelen met telefoon verloopt snel via adapter
 • Motionlapse is echt een leuke toevoeging
 • Lange batterijduur
 • ActiveTrack om onderwerp te volgen

Nadelen

 • Niet waterdicht
 • Horizon trekt soms iets scheef
 • Beeld soms wat onderbelicht
 • Focus niet altijd spot-on
 • Accessoire nodig om camera op statief of selfiestick te zetten
 • Geen superwide beeldhoek mogelijk zoals bij GoPro camera’s
 • Geen aansluiting voor een externe microfoon (vereist optionele accessoire)
Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Osmo Pocket
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “DJI Osmo Pocket review: een handige aanvulling op je drone

 • Er zijn wel accessoires voorzien voor aansluiten van een externe microfoon en voor filmen tot 60m onder water. Deze zijn echter (nu nog?) niet te verkrijgen, als ik in de DJI webshop kijk, maar hiermee zouden dus twee van je negatieve punten al niet meer bestaan.

  Beantwoorden
  • Dit stukje kun je op aliexpress kopen en doet ’t super goed!

   Beantwoorden
 • Ik heb hem nu al een aantal weken en ben er super tevreden en blij mee.
  Wat ook wel leuk is om te melden dat het ronde zwarte knopje rechts waar je de camera aan en uit mee zet ook snel functie op zit, zoals snel van video naar foto en terug kunnen schakelen met een keer drukken. drie keer drukken achter elkaar ga je naar de selfie mode en drie keer drukken weer terug.

  Ja super ding.

  Groet Jan Reus.

  Beantwoorden
 • Jammer dat hij niet op de oudere modellen (S6) van Samsung past en dat dit ook niet aangegeven wordt bij aanschaf.

  Beantwoorden
 • Kun je de DJI Mavic 2 Pro niet ‘handheld’ gebruiken? Dat heb ik in het verleden regelmatig gedaan met mijn Phantom 2 met Gopro camera en dat ging heel goed.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ja, dat kan zeker, sterker nog: daar begint het artikel mee. Alleen is dat gewoon niet zo heel erg praktisch, zeker niet omdat je ook de remote moet inschakelen, telefoon moet aankoppelen, enz. Meer een noodoplossing dan iets wat je makkelijk even inzet.

   Beantwoorden
 • René van Elst

  Zoals al door Monica gemeld, is er geen verbindingsstukje bij voor een smartphone met een micro-USB-aansluiting, terwijl er toch enorm veel smartphones zijn met die aansluiting. Dat levert direct na de aanschaf het probleem op dat de Osmo niet geactiveerd kan worden via de Mimo app. Ik heb na goed zoeken op het net een verloopstekkertje gevonden van USB-C naar micro-USB. Dat werkt, maar de verbinding is wiebelig en filmen met de twee apparaten zo gekoppeld is geen aanrader.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier