Opmerkelijk

Amerikaan maakt recordvlucht van 36 km met Mavic 2

De Amerikaanse dronevlieger Pablo Chacon claimt de langste dronevlucht tot nu toe gemaakt te hebben met een niet-gemodificeerde Mavic 2 Pro. De man liet zijn toestel gedurende een onafgebroken vlucht van 45 minuten vliegen, over een afstand van ruim 36 km (22,69 mijl). De vlucht werd uitgevoerd in de Amerikaanse staat Florida.

Standaard accu

In een video die op 12 januari online werd gezet is te zien hoe de drone gedurende langere tijd naast (en soms boven) een weg vliegt, net zolang tot de DJI Go-app een ‘Critically low power’ waarschuwing geeft en het toestel een ongecontroleerde auto landing inzet.

Alhoewel de videobeschrijving geen verdere details geeft over eventuele modificaties stelt de maker van de video op Facebook dat er gebruik gemaakt werd van een standaard Mavic 2-batterij. Naar eigen zeggen vloog de drone niet buiten het zicht van de bestuurder, maar werd deze met één hand bestuurd terwijl er in een volgauto meegereden werd.

‘Suicide class’

In de VS zijn er inmiddels flink wat dronepiloten die zich in competitieverband richten op het uitvoeren van langeafstandsvluchten met Mavic 2’s. Er zijn zelfs verschillende klassementen, waaronder de ‘Stock class’ voor ongemodificeerde drones, de ‘Modified class’ voor drones met bijvoorbeeld een extra accu, de ‘Unlimited class’ waarbij nog meer modificaties zijn toegestaan en de ‘Suicide class’ voor vluchten waarbij de accu’s vrijwel helemaal leeg gevlogen worden en waarbij er niet hoeft te worden teruggekeerd op de opstijglocatie, zoals bij deze vlucht het geval was.

Alhoewel Dronewatch dergelijke ‘recordpogingen’ absoluut niet toejuicht, besteden we bij deze toch aandacht besteden aan het fenomeen. We achten het namelijk niet onwaarschijnlijk dat dergelijke competities ook in andere landen navolging krijgen. Wat regulering betreft valt hier nog niet veel tegen te doen en we zien deze ontwikkeling dan ook als een nieuwe uitdaging voor handhavers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier