Achtergrond

‘Twitteraccount @politiedrone voorziet direct al in grote behoefte’

Het team Onbemande Luchtvaart van de Nationale Politie heeft een twitteraccount in het leven geroepen om burgers en collega’s te informeren over de inzet van politiedrones. Op @politiedrone worden er in de nabije toekomst regelmatig updates geplaatst en ook zullen er vragen worden beantwoord. Het account heeft binnen een week na lancering al bijna 4.000 followers.

‘Voor burgers en collega’s’

Volgens Arjen Stobbe van de luchtvaartpolitie was er vanuit de eigen gelederen veel behoefte aan een eigen twitteraccount. “Mijn teamgenoten willen het publiek graag informeren over de inzet van drones. Er waren zelfs wat eigen initiatieven. Uiteindelijk hebben we besloten om één centraal account in het leven te roepen. Die is overigens niet alleen bedoeld voor communicatie met burgers: het account is ook interessant voor collega’s in het land die op de hoogte willen blijven van wat er gebeurt op dit vlak.”

Het idee om mensen via Twitter te informeren over de inzet van drones is een beetje afgekeken van de zeer succesvolle account @depolitieheli. “Mijn collega’s van het heliteam merkten dat veel mensen graag willen weten waarom de politiehelikopter boven hun huis hangt. Via die account geven ze daar toelichting op. Zoiets gaan we nu dus ook voor de politiedrones doen.”

Updates en interactie

De nieuwe account blijkt direct al in een grote behoefte te voorzien. Stobbe: “Eén dag na de aankondiging zaten we al op drieduizend volgers. We zijn nu een paar collega’s intern aan het trainen op het communiceren via Twitter. Die zullen binnenkort het account gaan bemannen. Het doel is om eerlijk en transparant te zijn over de inzet van politiedrones, net zoals we dat doen voor de politieheli.”

Wat kunnen we zoal verwachten aan updates? “Denk aan updates over de inzet van drones na verkeersongevallen, bij branden of bij zoekacties naar vermiste personen. Maar ook als we ergens een presentatie geven, dan melden we dat. Ook zullen we vragen beantwoorden. We gaan alleen niet in op vragen over handhaving en regelgeving: die mensen verwijzen we door naar de afdeling luchtvaarttoezicht, te bereiken via het algemene nummer 0900-8844.”

Toenemende inzet van drones

De verwachting is dat de politie komend jaar steeds vaker drones zal inzetten. “Ons operationeel handboek bevat niet alleen procedures voor onderzoek na verkeersincidenten en forensische opsporing. Ook bij branden en zoekacties zullen we steeds vaker met drones werken. Voorwaarde is wel dat we het gebied waarboven gevlogen wordt onder controle hebben. We kunnen dus niet zomaar boven een dorp of stad vliegen.”

Afgelopen jaar zijn er al een paar mooie successen geboekt. “Zo konden we na een grote aanrijding op de A12 dankzij de inzet van een drone de snelweg veel sneller vrijgeven. En tijdens een forensisch onderzoek nabij een sluizencomplex konden de sluizen gewoon in bedrijf blijven. Dat heeft echt maatschappelijke en economische voordelen”, aldus Stobbe.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier