Deze inspectiedrone hecht zich als een gekko aan spanten

Het Nederlandse bedrijf RoNik Inspectioneering heeft een inspectiedrone ontwikkeld die zich als een gekko aan een spant van bijvoorbeeld een opslagtank hecht alvorens een ultrasoon wanddiktemeting uit te voeren. De drone is ook voorzien van een mechanisme om het te meten oppervlak eerst te reinigen en een gel aan te brengen.

UT Beam Drone

De UT Beam Drone werd onlangs voor het eerst getest in een stalen opslagtank, waarvan de dikte van één van de spanten gemeten werd. In een video is te zien hoe de drone langzaam op de spant afvliegt, zich vastklemt, middels een borstelmechanisme het te meten oppervlakte reinigt, een gel aanbrengt ten behoeve van de doorgifte van geluidsgolven, en vervolgens middels een ultrasoonmeting de wanddikte vaststelt.

De drone is speciaal ontwikkeld voor indoor gebruik in industriële omgevingen. Door de inspectie door een drone uit te laten voeren hoeft er geen stellage gebouwd te worden om diktemetingen uit te kunnen voeren. Daardoor kunnen er niet alleen kosten bespaard worden, ook kan de inspectie veiliger uitgevoerd worden.

Beschikbaarheid

Het systeem kan wereldwijd ingezet worden via internationale partners van RoNik. In onderstaande video wordt de werking van de drone gedemonstreerd. Er is patent aangevraagd op het systeem.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.