‘Uitbreiding Lelystad Airport heeft ook gevolgen voor dronevliegers’

De voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport in 2020 heeft flink wat gevolgen voor dronevliegers die actief zijn in de provincie Flevoland. Het gebied rondom de luchthaven waarin geen dronevluchten zijn toegestaan wordt als de opening doorgaat namelijk flink groter, als gevolg van de vorming van een nieuwe CTR. Zowel recreatieve als beroepsmatige dronepiloten worden getroffen.

EHLE nu nog ongecontroleerd

Momenteel is Lelystad Airport (EHLE) een ongecontroleerde luchthaven. Dat betekent dat er geen verkeersleiding actief is (afgezien van het verstrekken van vluchtinformatie) en dat er slechts een klein gebied met een straal van 3 km rondom de luchthaven is aangemerkt als nofly-zone voor drones. Een groot deel van de provincie Flevoland – de randmeren en Oostvaardersplassen uitgezonderd in verband met Natura 2000-bepalingen – is dus vrij toegankelijk voor dronevliegers.

Daar komt verandering in zodra Lelystad Airport wordt geopend voor grotere vliegtuigen, ter ontlasting van Schiphol. Dan is er ook boven Flevoland luchtverkeersleiding nodig. Een groot deel van het luchtruim rondom het vliegveld wordt dan aangemerkt als Lelystad CTR, wat in de praktijk betekent dat een groot deel van de provincie Flevoland op slot gaat voor dronevliegers.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor recreatieve dronepiloten, ook het beroepsmatige gebruik van drones komt in het geding. “Denk aan drones van akkerbouwers die hun land willen inspecteren, of de inzet van drones voor inspecties van de talrijke windmolens die de provincie telt”, stelt luchtvaartdeskundige Ruud Holswilder.

Nieuwe CTR

Hoe de nieuwe CTR is precies uit gaat zien is nog onderwerp van discussie. In één van de eerste plannen werd een bijzonder grote concept CTR gepresenteerd, waar veel kritiek op kwam. Mogelijk geeft de TGB van de in 2018 uitgevoerde belevingsvlucht een betere indicatie van hoe de CTR eruit gaat zien. Uit onderstaand kaartje (bron: p.6 TGB belevingsvlucht) blijkt dat dit nog altijd een zeer groot gebied betreft.

Gezien de maatschappelijke discussie is de opening van Lelystad Airport in 2020 nog verre van zeker. Voorlopig heb je als dronevlieger in Flevoland dus letterlijk en figuurlijk volop de ruimte. Maar houdt er rekening mee dat daar op een zeker moment een einde aan komt, en dat wederom een groot deel van Nederland op slot gaat voor drones, in navolging van de Natura 2000-gebieden.

“De uitbreiding van Lelystad Airport heeft hoe dan ook vervelende consequenties voor dronevliegers. Hopelijk wordt er bij het vaststellen van de uiteindelijke CTR rekening gehouden met de belangen van de snel groeiende dronesector, alhoewel ik dat niet erg waarschijnlijk acht”, aldus Wiebe de Jager van Dronewatch.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Uitbreiding Lelystad Airport heeft ook gevolgen voor dronevliegers’

  • 17 januari 2019 om 10:49
    Permalink

    We kunnen nog vliegen bij Aardenburg, mits we de Belgische grens niet oversteken…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier