Intern corruptieschandaal kost DJI $150 miljoen

Dronemaker DJI is ernstig in verlegenheid gebracht door een intern corruptieschandaal dat het bedrijf minstens 150 miljoen dollar heeft gekost. De fraude kwam vorig jaar aan het licht tijdens een routinematige kwaliteitscontrole. Volgens een intern rapport waren meer dan 40 medewerkers van DJI betrokken bij de corruptie. Tegen 16 personen is inmiddels aangifte gedaan. 

Kostprijzen kunstmatig verhoogd

Volgens een eerste rapport worden er zowel eigen medewerkers als externe toeleveranciers verdacht. Door de prijzen van onderdelen in de toeleveringsketen kunstmatig te verhogen werden er flinke winsten gemaakt, die buiten de boeken werden gehouden. Daardoor kon er maar liefst 150 miljoen dollar verduisterd worden, die in de zakken van de betrokkenen verdween.

Volgens DJI is het fraudeschandaal veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. De meeste verdachten waren werkzaam bij de R&D afdeling van het bedrijf. Andere verdachten werkten in de afdelingen verkoop, administratie, ontwerp en in de productie. De kostprijzen van onderdelen werden in sommige gevallen tot wel 20% verhoogd. 

Anticorruptieteam

Volgens een woordvoerder van DJI heeft het bedrijf inmiddels een anticorruptieteam samengesteld en maatregelen genomen. “We hanteren strikte ethische standaarden en verwachten van ons personeel dat men zich daaraan houdt. Tijdens een recent onderzoek bleek dat een aantal medewerkers kunstmatig de prijzen van componenten en materialen opdreven. Een aantal personen zijn ontslagen en we hebben aangifte gedaan bij de autoriteiten.”

DJI telde eind 2018 12.000 medewerkers. Het bedrijf denkt eind 2019 zo’n 14.000 mensen tot het personeelsbestand te kunnen rekenen. 

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Intern corruptieschandaal kost DJI $150 miljoen

  • 20 januari 2019 om 15:52
    Permalink

    Ik geloof er geen ene … van. Niet 15mrd in iedergeval…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!