Opmerkelijk

Drone met 25 brieven aan boord vliegt 98 km over Zwitserse Alpen

Een Zwitsers bedrijf is erin geslaagd om een aantal brieven over een afstand van maar liefst 98 km per drone te vervoeren. De vlucht duurde een uur en een kwartier. De drone vloog geheel zelfstandig, maar werd voor de veiligheid gevolgd door een team dat in een vliegtuig meevloog.

GPS en anti-collision

Het project is een initiatief van Damiano Maeder, oprichter van het bedrijf Oblivion Aerial SA. Met de vlucht wilde hij aantonen dat drones prima in staat zijn op een veilige manier langere afstanden af te leggen. Dankzij zijn jarenlange ervaring met het bouwen van modelvliegtuigen slaagde hij erin een drone te bouwen die de proefvlucht uiteindelijk succesvol uitvoerde.

De drone in kwestie is van het type fixed-wing en heeft een spanwijdte van 1,9 meter. Het gewicht van de drone is slechts 5,5 kg. Voor de navigatie beschikt het systeem over GPS, en voor de veiligheid werd FLARM ingebouwd, een Zwitserse technologie die ervoor moet zorgen dat luchtvaartuigen tijdig voor elkaar uitwijken.

Route en voorbereiding

De proefvlucht ging van start in Centovalli en eindigde in Wolfenschiesse. Onderweg passeerde de drone bergpieken, gletsjers, verschillende passen en over glooiende landschappen. Bij aankomst had de drone in theorie nog genoeg energie over voor een retourvlucht langs dezelfde route.

Voor de veiligheid werd de drone onderweg gevolgd door een volgvliegtuig. Ook was van tevoren de te vliegen route zeer precies uitgestippeld, waarbij zoveel mogelijk vermeden werd dat de drone boven bebouwd gebied, nabij helihavens of boven beschermde natuurgebieden zou vliegen.

25 brieven aan boord

In totaal vervoerde de drone 25 brieven. Die zijn na afloop aan alle partijen gegeven die hun medewerking hebben verleend, waaronder de nationale en regionale politiekorpsen, Swiss Post, en het Lucerne Transport Museum, waar de drone uiteindelijk tentoongesteld zal worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier