DronefotografieTips

Drone-opnamen maken van de sneeuw: dit zijn de beste camerasettings

Het lijkt erop dat grote delen van Nederland bedekt gaan worden onder een dikke laag sneeuw. Dat kan fotogenieke plaatjes opleveren, zeker vanuit de lucht. Mocht je van plan zijn om met je drone foto’s of videobeelden te gaan maken van de sneeuw, check dan eerst even deze tips met betrekking tot het kiezen van de juiste camerasettings.

Belichtingscompensatie

De belangrijkste setting om in de gaten te houden als je opnamen gaat maken van een wit winterlandschap is de belichtingscompensatie, in het Engels Exposure Value (EV) genoemd. Een met sneeuw bedekt landschap weerkaatst namelijk veel meer licht dan normaal gesproken het geval is. Je camera zal proberen om dat extra licht te compenseren door de hoeveelheid licht die op de sensor valt te verminderen, met een wat grijzige weergave van de sneeuw tot gevolg.

De oplossing is om expres wat te gaan overbelichten, als je de camera op automatische belichting hebt staan. Dat kan met de functie Exposure Value. Hoe deze functie precies werkt lees je in dit artikel. Het belangrijkste om te onthouden is dat je de EV-waarde bij de meeste DJI drones met behulp van het rechter draaiwieltje op je controller snel kunt aanpassen. Een waarde van +1 of zelfs +2 EV is aan te raden. (Als je gebruik maakt van een histogram, zorg dan dat de belichtingspieken aan de rechterzijde terecht komen.)

Deze top-down foto van een besneeuwde spar werd gemaakt met een Mavic 2 Zoom, EV+2.

Witbalans

Een tweede setting om in de gaten te houden is de witbalans. Door het wittere omgevingslicht zal de camera de neiging hebben om de witbalans wat naar het blauwe spectrum te brengen, zeker als het wat bewolkt is of tijdens de schemering. Daarom kun je ervoor kiezen om de witbalans op ‘schaduw’ te zetten, waardoor de witbalans wat warmer zal uitvallen. Je kunt de witbalans ook achteraf corrigeren met behulp van een fotobewerkingsprogramma.

Een tweede optie is om in RAW te fotograferen. Je kunt dan achteraf de juiste witbalans kiezen. Het voordeel van RAW is bovendien dat je wat meer speelruimte hebt, aangezien er meer beeldinformatie bewaard blijft. Dat komt met name van pas bij de subtiele kleurschakeringen die een winters landschap met zich mee kan brengen. (In het geval van video heb je deze optie natuurlijk niet.)

De linkeropname werd gemaakt met een DJI Spark op automatische witbalans. Door de schemer valt de foto veel te blauw uit. Dit is rechts gecorrigeerd met behulp van Photoshop.

HDR of bracketing

In het geval van zeer contrastrijke composities (denk aan een wit sneeuwlandschap dat door een lage zon wordt beschenen) lukt het de sensor in je camera niet meer om de extreme tegenstellingen tussen de lichte en donkere delen van het beeld vast te leggen. In dat geval kun je experimenteren met HDR of bracketing. Deze functies zijn te vinden bij de fotoinstellingen.

De HDR (High Dynamic Range)-functie zorgt ervoor dat er automatisch een aantal foto’s worden gemaakt, waarbij de belichting automatisch wordt gevarieerd. Vervolgens worden de foto’s automatisch tot één HDR opname gesmeed, zonder onder- of overbelichte delen.

De functie AEB (Auto Exposure Bracketing) is ongeveer vergelijkbaar. De drone maakt een serie opnamen (je kunt bij DJI drones kiezen uit 3 of 5 opnamen), ieder met een andere belichtingswaarde. Achteraf kun je de foto’s met een programma als Photoshop of Lightroom verwerken tot één foto waarbij alle delen juist belicht zijn. AEB geeft je wat meer controle over het eindresultaat dan HDR.

De Empese en Tondense heide in winterse sferen. Foto gemaakt met een DJI Mavic Pro door Jeroen Ilbrink. Er werd HDR toegepast.

Filters

Een neutral density (ND) filter is alleen zinvol als je van plan bent om videobeelden te gaan maken. Je kunt er de hoeveelheid licht die op de sensor valt mee verminderen, waardoor je een langere sluitertijd kunt kiezen. De ideale sluitertijd voor het verkrijgen van vloeiende beelden is 2x de framerate: dus 1/50 bij 25 fps en 1/100 bij 50 fps.

Een polarisatiefilter (polarizer) kan zowel bij fotografie als video van pas komen. Je kunt er schitteringen in de sneeuw mee wegfilteren, en op een onbewolkte dag kun je het blauw in de hemel er extra mee benadrukken. Houd er rekening mee dat de werking van een polarisatiefilter afhankelijk is van de stand waarin deze is gedraaid.

Onderstaande video werd opgenomen met een DJI Phantom 4 met PolarPro polarizer.

Invloed van kou

Sowieso doe je er goed aan om ook nog even deze tips door te nemen met betrekking tot het dronevliegen bij lage temperaturen. De kou heeft namelijk flink wat invloed op het functioneren van je drone. En vergeet je niet warm aan te kleden, als dronepiloot sta je vaak langdurig stil en bovendien zul je niet snel geneigd zijn om handschoenen aan te trekken als je de sticks van je controller moet bedienen!

We zijn benieuwd naar de dronefoto’s en -video’s van onze lezers! Plaats je mooiste creaties in de Facebookgroep Dronefotografie en -video en wellicht plaatsen we jouw sneeuwfoto of video binnenkort op Dronewatch.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Drone-opnamen maken van de sneeuw: dit zijn de beste camerasettings

 • Hoeveel belichtingscompensatie je toepast is sterk afhankelijk van de gebruikte sensor. +2 EV is ten sterkste af te raden omdat veel beelddelen overbelicht zullen raken en niet meer te corrigeren zijn.
  Ga niet verder dan +1.33 zodat je in ieder geval op het witste punt nog een waarde kunt meten, dan kun je altijd nog een curve bijwerken in het edit proces.

  Beantwoorden
 • Als je vliegt tijdens koud weer dan kun je overwegen telefoon/tablet handschoenen te dragen. Vingertoppen van duim en wijsvinger zijn daar een stuk dunner, waardoor je de sticks en knoppen prima kunt bedienen en de rest voldoende warm blijft.

  Beantwoorden
 • Ruud Voest

  Leuke reminder met een handig artikel uit het archief. Eens kijken of ik morgen de lucht in ga. Dank voor de tips !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier